Follow Us

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)
BEST SELLER

ΙΑΝΟΣ: Εργαστήρια Βιβλίου – Σεμινάρια | Άνοιξη 2022

IANOS

PUBLIC

Διαβάστε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Books 'n' more τη συνέντευξη της Κυριακής Γκιόκα

Δεκεμβρίου 01, 2018 0 Comments


1. Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;
Το ξεκίνημα γραφής του βιβλίο όπως έξαλλου και όλων των βιβλίων μου είναι ξαφνικό, αναπάντεχο. Είναι σαν οι ίδιοι πρωταγωνιστές να σου μιλάνε μέσα στο μυαλό σου και να σου αφηγούνται τις ιστορίες τους.
2. Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
Πάντα! Θέλω τα βιβλία μου να αφήνουν ένα ας το πούμε «ηθικό δίδαγμα» έτσι λοιπόν και αυτό το βιβλίο μου «Μοιραίο κάρμα» περνάει πολλά μηνύματα στον αναγνώστη.
3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό, καθώς και ενθουσιασμός θα έλεγα, ως πρώτης άποψης από τον τίτλο του άλλα και από το εξώφυλλο του.
4. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Τα βιβλία για τον συγγραφέα είναι τα παιδία του! Όταν πιάνεις στο χέρι σου, το παιδί σου, το βιβλίο σου, είναι μια αστείρευτη χαρά που σε πλημυρίζει. Μια πληρότητα, μια ικανοποίηση που ένα όνειρο σου γίνεται πραγματικότητα.
5. Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;
Όλοι σχεδόν η ήρωες μου έχουν ένα κομμάτι όλο δικό μου, του εαυτού μου. Με την Ελπίδα όσο αφορά την εξωτερική εμφάνιση, δεν έχουμε κανένα κοινό, άλλα όσο αφορά τον εσωτερικό της κόσμο, εκεί νομίζω πως είμαστε ταυτίσιμες. Πιστεύουμε και οι δυο στην δύναμη της αγάπης και πως όταν η αγάπη μπαίνει μέσα σου τότε όλα μα όλα μπορεί να τα μεταμόρφωση, ακόμη και τα θαύματα μπορούν συμβούν, γιατί πολύ απλά η ίδια αγάπη είναι ένα θαύμα!
6. Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;
Αυτή είναι μια ερώτηση που πραγματικά θα μπορούσα να γράφω και να γράφω!
Είχα μεγάλη φαντασία και έχω μεγάλη δίψα για γνώση. Μου αρέσει να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα και πιστεύω πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να σταματήσει να μαθαίνει. Για να έρθω στο θέμα μας και να απαντήσω την ερώτηση σας, λόγο της μεγάλης φαντασίας μου φανταζόμουν πάντα διάφορα. Όμως αυτό που είχα πάντα ως προτεραιότητα ήταν η γραφή! Πάντα σε όλα τα όνειρα μου υπήρχε και αυτό να γίνω συγγραφέας και ο κόσμος να μπορεί έστω και λίγο να ισόχωρη στον δικό μου κόσμο και να ταξιδεύει μέσα από αυτά. Να διασκεδάζει και να μαθαίνει έστω και κάτι μικρό.
7. Είστε ευαίσθητη;
Πάρα πολύ! Πως αλώστε θα ήμουν συγγραφέας – καλλιτέχνης αν δεν ήμουν άνθρωπος με ευαισθησίες. Αυτές οι ευαισθησίες είναι που γεννάνε και κάθε φορά ένα καινούριο βιβλίο.
8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Θα σας φανεί περίεργο άλλα δεν φοβάμαι τώρα πια τίποτα! Είναι η ίδια η ζωή που μου χαρίστηκε ως τώρα που μου έκλεψε τους φόβους μου, γιατί πολύ απλά είδα πολλές φορές στο παρελθόν οι ίδιοι οι φόβοι μου να υλοποιούνται και έπειτα να τους ξεπερνώ με δύναμη και να βγαίνω δυνατή μέσα από αυτούς!
Έπι την παρούσης στιγμής δεν έχω κανένα φόβο!
9. Ποιά μουσική σας αρέσει;
Τα πάντα! Όλες οι μουσικές του κόσμου! Κάθε στιγμή επιλέγω και κάτι διαφορετικό. Και κάθε στιγμή της Ζώης μου είναι στιγματισμένη με κάποιο μουσικό κομμάτι.
10. Τι όνειρα έχετε για το μέλλον ;
Τα όνειρα μου είναι να είμαι εγώ και οι άνθρωποι όλοι καλά, υγιής και χαρούμενοι και να μπορώ να έχω πάντα έμπνευση και να γράφω.
11. Τι σας στεναχωρεί ;
Πολλά! Η μισανθρωπία, η απάτη, η εκμετάλλευση, η απονιά! Πόσα μπορώ να σας γράφω που με στεναχωρούν! Θα ήθελα ως δια μαγείας αυτή η λέξη να εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο όλων των ανθρώπων γιατί μόνο πόνο φέρνει.
12. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.
Αυθόρμητη, ενθουσιώδης, συμπονετική.
13.Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;
Από την ηλεκτρονική σελίδα της Δυάς εκδοτική, καθώς και από όλα τα βιβλιοπωλεία.
13. Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;
Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό τον καιρό βρίσκομαι σε μεγάλο ίστρο και γράφω συγχρόνως τρία βιβλία.
14. Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;
Από το σχολείο, το δημοτικό, στην πέμπτη δημοτικού μέσα από την εκθέσεις μου ο δάσκαλος μου τότε Γεώργιος Σκανδάλης ανακάλυψε το ταλέντο μου. Πήρα μέρος σε πολλούς σχολικούς διαγωνισμούς, καθώς και έγραφα στην σχολική εφημερίδα διηγήματα. Είχα γράψει και πολλά θεατρικά του σχολείου που παιχτήκαν με μεγάλη επιτυχία τότε. Η απάντηση στο ερώτημα σας πότε ξεκίνησα την συγγραφή είναι , από τότε που έμαθα να γράφω!
15. Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;
Έχω γράψει πολλά βιβλία που περιμένουν καρτερικά να γίνουν χαρτί και να μεταμορφωθούν σε βιβλία άλλα αυτά που εκδοθήκαν είναι δυο.
Το πρώτο μου «Έρωτας στην Κορέα» και τώρα αυτό το δεύτερο με τίτλο «Μοιραίο κάρμα» που μόλις κυκλοφόρησε.
17. Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Αυτό το βιβλίο το αγαπώ όλο! Από την αρχή ως το τέλος του! Περνάει πολύ όμορφα μηνύματα στον αναγνώστη. Είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται στο κέντρο της Αθήνας από αστούς καθημερινούς ανθρώπους. Αυτό το βιβλίο είναι όλα όσα πιστεύω, ότι ο εσωτερικός Κόσμος υπερτερεί του εξωτερικού!
Πως μια μέτρια απλοϊκή γυναίκα από την επαρχία η Ελπίδα, μπορεί να ερωτευτεί και να κατακτήσει ένα πολύ πολύ όμορφο άντρα και πάνω από όλα, πως η δύναμη της αγάπης μπορεί να γιάνει τα πάντα. Και το ακατόρθωτο μπορεί να γίνει! Τα θαύματα μπορούν και γίνονται αν υπάρχει η αγάπη γύρω μας!
18.Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός το διάβασε πρώτος;
Ο εκδότης μου ο Κύριος Γιώργος Μωύσογλου.
19.Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;
Μεγάλη χαρά! Ήξεραν πως γράφω, είχαν διαβάσει κάποια από αυτά που έγραφα και αδημονούσαν να πραγματοποιηθεί το όνειρο μου να γίνω και επισήμως συγγραφέας.
20. Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;
Και οι θετικές και οι αρνητικές κριτικές είναι ευπρόσδεκτες με βοηθάνε να δω τα λάθη μου, να προχωράω και να γίνομαι καλύτερη.
21. Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο θα μπορεί να ταξιδέψει και να ζήσει, να ταυτιστεί και να διδαχτεί άλλα προπάντων θα αφήσει κάθε έγνοια του πίσω. Στα χρόνια που ζούμε έχουμε περισσότερο από πότε να διαβάσουμε βιβλία και να βλέπουμε σινεμά, θέατρο γιατί αυτά είναι που τρέφουν την ψυχή μας.
Λοιπόν το βιβλίο μου προσφέρει στον αναγνώστη «τροφή ψυχής».
22. Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;
Δεν γνώριζα πριν τίποτα! Ξαφνικά ήρθε στο μυαλό μου η ιστορία βέβαια και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές στην πορεία της γραφής του βιβλίου σε παρασύρουν εκεί που θέλουν αυτοί.
23. Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;
Όταν ξεκινάω ένα βιβλίο αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι την αρχή και το τέλος.
Το τέλος είναι από την αρχή πάντα μα πάντα προκαθορισμένο.
24. Από τι εμπνέεστε;
Από τα πάντα! Από τα ταξίδια που έχω κάνει ανά τον κόσμο. Από ένα μουσικό κομμάτι που μίλησε στην ψυχή μου, αλλά κυρίως από τους ιδίους τους ανθρώπους. Μου αρέσει να μπλέκομαι στο πλήθος να μιλάω με αγνώστους και να αφουγκράζομαι τις ιστορίες της ζωής τους.
25. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Έχω πολλά και αγαπημένα τραγούδια αλλά αυτό που αγγίζει περισσότερο την ψυχή μου είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη « πρόσωπα» Συγκινούμαι βαθύτατα όταν το ακούω. Οι στίχοι είναι άκρως ποιητικοί. Και το ίδιο κομμάτι γίνεται λαβύρινθος που χάνομαι μέσα του αναζητώντας κάθε φορά και καινούρια νοήματα.
26. Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;
Πολύ ωραία ερώτηση! Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποια γενέθλια μου, όταν μου χάρισαν σαν δώρο μια γραφομηχανή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την έκπληξη που ένιωσα. Ήταν η προέκταση μου το γράψιμο και αντικρίζοντας αυτή τη μικρή γραφομηχανή ήταν για εμένα μια πολύ μεγάλη χαρά.
Η ανάμνηση αυτή ακόμη και τώρα που την αναβιώνω με κάνει χαρούμενη!
27. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Θα πω κάτι πολύ τετριμμένο που λένε όλες οι μητέρες μα αυτή είναι η αλήθεια μου. Η σημαντική στιγμή της ζωής μου είναι όταν αντίκρισα τα μάτια του γιου μου Κωνσταντίνου! Όταν τον κράτησα στην αγκαλιά μου και καθρεφτίστηκα μέσα του.
28. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;
Τα όνειρα αλλάζουν μεταλλάσσονται και αν κάποιο όνειρο υλοποιείτε κάνει τον κύκλο του και τελειώνει τότε εκείνη τη χρονική στιγμή ένα άλλο γεννιέται. Έχω υλοποιήσει πολλά όνειρα στη ζωή μου όπως έχω γεννήσει και κυοφορώ πολλά όνειρα αυτή τη στιγμή που περιμένουν να έρθουν στην αλήθεια μου, στη ζωή μου και τα αναμένω με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό.
29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;
Η έκδοση! Δεν υπάρχουν χρήματα για βιβλία πια. Οι εκδοτικοί οίκοι δεν παίρνουν νέα προσώπα αφού με δυσκολία κρατανε τους παλιούς συγγραφείς. Η αυτοέκδοση θέλει και αυτή χρήματα αλλά το δυσκολότερο κομμάτι είναι η προώθηση ενός βιβλίου. Είτε είσαι σε εκδοτικό που διαθέτει κάποια μέσα διαφήμισης είτε είσαι αυτό εκδότης πρέπει να τρέξεις από μόνος σου κάποια πράγματα για την προώθηση του βιβλίου σου. Αυτό για εμένα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησα ως τώρα.
30. Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;
Και τα δυο μπορούν να παντρευτούν και να συνυπάρχουν θεσπέσια. Μια γυναικα καριερίστας, είναι μια ευτυχισμένη οικογενειάρχης.
31. Για τι έχετε μετανιώσει;
Για τίποτα. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι τις Ζώης μας. Αυτό που μας φαίνετε αποτυχία ίσως τελικά να είναι τύχη αφού μας άλλαξε και μας πήγε σε αλλά μονοπάτια, η εν τέλη μας προστάτεψε. Το κάθε λάθος μας είναι μάθημα. « Είμαι σοφός άνθρωπος γιατί έχω κάνει πολλά λάθη» λέει ένα ρητό και πραγματικά η πληρότητα έρχεται όταν διακρίνουμε βλέπουμε αφουγκραζόμαστε και δεν μετανιώνουμε για τίποτα.
32. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
Η αδιαφορία, η αμάθεια, ο υλισμός. Μα πιο πολύ με ενοχλεί η κριτική για τους άλλους το λεγόμενο «κουτσομπολιό» Έχουμε μάθει να κρίνουμε πολύ εύκολα τους άλλους αλλά καθόλου τον εαυτό μας.
33. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;
Τα πάντα διαβάζω! Από μυθιστορήματα, νουβέλες περιπτέρου, μέχρι επιστημονικά βιβλία ή φιλοσοφικά βιβλία. Τα πάντα διαβάζω!
34. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;
Τα ταξίδια! Είναι πόθος, πάθος αχαλίνωτο και ακόρεστο.
35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Χωρίς δεύτερη στέψη η κυρία Μάρω Βαμβουνάκη τρελαίνομαι από παιδί την αγαπώ και την ακολουθώ σε κάθε της βιβλίο. Είναι μεγάλη δασκάλα για εμένα. Όμως τον τελευταίο καιρό έχω ερωτευτεί τον κύριο Αύγουστο Κορτώ. Πανέξυπνη πένα κοφτερό μυαλό. Λατρεμένος!
36. Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείτε σε μια σχέση;
Τώρα βρήκατε το πλέον ακατάλληλο άνθρωπο για τη φράση « δεν συγχωρώ» γιατί απλά τα συγχωρώ όλα και όλους! Αυτή είναι η αδυναμία η Αχίλλειος πτέρνα μου.
Πάντα δικαιολογώ και ας είναι εις βάρος μου. Δεν μου αρέσει να καταπιέζω τους ανθρώπους γύρω μου, έτσι αφήνω μια ελευθερία κινήσεων, αν κάτι με προσβάλει και δεν μου ταιριάζει, με ενοχλεί δηλαδή απλώς αποχωρώ αλλά φεύγοντας μπορώ και συγχωρώ. Και η συχώρεση είναι μεγάλο πράγμα. Η άνθρωποι που δύσκολα συγχωρούν είναι αυτή που δεν έχουν την δύναμη και το σθένος να συγχωρέσουν ποτέ ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό. Όταν έχεις αγάπη μέσα σου συγχωράς γιατί η αγάπη πάντα είναι συγχωρητική όπως γράφω και στα βιβλία μου.
37. Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;
Να ταξιδέψω σε μακρινά μέρη. Αυτό εν μέρη το κατάφερα.
38. Έχετε κάποια χόμπι;
Ναι έχω! Λατρεύω τα επιτραπέζια παιχνίδια.
39. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;
Τελευταία φορά που έκλαψα ήταν παρακολουθώντας πριν λίγες μέρες ένα ντοκιμαντέρ του VICE (στο όποιο είμαι μεγάλη φαν αυτό του καναλιού), με τίτλο: «Ηλεία δέκα χρόνια μετά την κόλαση» Οι άνθρωποι που αφηγούνται τον χαμό των πυρκαγιών εκείνων και ο θάνατος που σκορπίστηκε άδικος σε αυτό το μέρος, με έκανε να κλαίω ασταμάτητα, πληγώθηκα πολύ με τον πόνο αυτών των ανθρώπων που έχασαν βιός και οικογένεια.
40. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;
Γελώ συνέχεια! Ακόμη και τώρα που απαντώ αυτά τα ερωτήματα σας γελώ!
41. Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;
Είμαι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσει η ρουτίνα με τίποτα. Το λίμνασμα δεν μου ταιριάζει. Οπότε κάθε μέρα μου είναι μοναδική και δεν την έχω σχεδιάσει.
42. Τι λατρεύετε περισσότερο;
Τις βόλτες με φίλους, τις συζητήσεις ως το ξημέρωμα.
43. Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Γλυκά! μεγάλη αδυναμία δεν αντιστέκομαι σε ένα κουτί γλυκά!
44. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;
Αυτό είναι που με χαρακτηρίζει! Μου γραφούν πολλές φορές οι αναγνώστες μου ακριβώς αυτό, πως τα βιβλία μου έχουν κινηματογραφικές εικόνες. Σχεδόν όλοι μα όλοι μου γραφούν αυτό στο τέλος, «μου άρεσε το βιβλίο σας θα ήταν τέλειο να γίνει ταινία.» Ναι λοιπόν το έχω σκεφτεί να γίνουν τα βιβλία μου κινηματογραφικές ταινίες ή θεατρικά έργα.
45. Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;
Όχι! Κανένας δεν μοιάζει με κανένα. Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομε.
Θέλω νέους ήρωες νέους πρωταγωνιστές.
46. Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.
Τα βιβλία μου είναι ο κόσμος μου. Ο κόσμος που έχω δημιουργήσει για να μπορώ να επιβιώνω στο πραγματικό κόσμο. Κάθε βιβλίο μου είναι ένα δικό μου κομμάτι που θέλω να μοιραστώ και με άλλους ανθρώπους, προσπαθώντας έστω και υποσυνείδητα να τους αφήνω κάτι. Η αγάπη υπαρχή. Ο απολυτός έρωτας είναι υπαρχτός αρκεί να έχεις τα μάτια της καρδιάς ανοιχτό και να το διακρίνεις. Το άλλο μας μισό μας περιμένει σε αυτή ή σε κάποια άλλη ζωή. Τίποτα δεν είναι μάταιο.
Και κλείνοντας και αποκαλύπτοντας μια άλλη πτυχή του εαυτού μου, πως περά από συγγραφέας, στιλιστρια έχω σπουδάσει και μεταφυσική- αστρολογία, θα ήθελα να πω μόνο τούτο που το εφαρμόζω κατά κόρον και εγώ στην ζωή μου «βλέπε με τα μάτια της καρδιάς σου» μόνο τότε θα σου αποκαλυφτούν όλα τα μυστήρια του κώμου τούτου.

Θέλω πολύ να ευχαριστήσω την κυρία Αλίνα Παπαδοπούλου και το περιοδικό Books 'n' more, για αυτή την συνέντευξη δίνοντας μου την ευκαιρία να προβάλω τον εαυτό μου και τα βιβλία μου.

Περίληψη

Η Ελπίδα είναι μια γυναίκα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία με μεγάλες δυσκολίες. Σπούδασε και δούλεψε στην Αθήνα ως νοσηλεύτρια και με τον πενιχρό μιστό της βοηθάει τους γονείς της. Έχει κάτω του μετρίου εμφάνιση μα έχει μια μεγάλη καρδιά.
Κάθε πρωί για την δουλειά της παίρνει τον ηλεκτρικό σταθμό κάτω πατησιών όπου εκεί συνάντα και για πρώτη φορά τον Χρήστο, ένα πολύ εμφανίσιμο άντρα που όπως λέει και η ίδια «είναι σαν να έχει ξεπροβάλει από αφίσα διαφημίσεις καλλυντικών»
Τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα και ξεκινάει ένας μονόπλευρος πλατωνικός έρωτας που μετρά πολλά χρόνια. Μαθαίνει τα πάντα για εκείνον και τρυπώνει κρυφά στην ζωή του.
Ξέρει καλά πως ένας τέλειος, τέτοιος άντρας ποτέ δεν θα την κοιτούσε πότε, μα ελπίζει και συνεχίζει να τον αγάπα, ως που μια μέρα παύουν να συναντιούνται.
Χάνονται μόνο για λίγο συνειδητά.
Η προϊστάμενη της ξέροντας τις δυσκολίες της οικογένειας της, της προτείνει ως δεύτερη εργασία να αναλάβει ως αποκλειστική απογευματινή νοσοκόμα την φροντίδα του γιου της καλύτερης της φίλης που είναι σε καταστολή.
Η Ελπίδα έρχεται αντιμέτωπη με το παιχνίδι της μοίρας που την περιγελά βλέποντας μπροστά της τον αγαπημένο της, τον πλατωνικό έρωτα της, τον Χρήστο.
Αναλαμβάνει δίχως δεύτερη σκέψη και με μόνη της έγνοια την καλυτερέψει της υγείας του ( αν και οι γιατροί δίνουν πολύ λίγες ελπίδες) κάνει την ζωή της σκοπό να ξυπνήσει από αυτό τον λήθαργο θάνατο αυτό τον άντρα.
Μια μάχη ξεκίνα, φέρνοντας ως πρωταγωνιστή τα συναισθήματα κόντρα στην εμφάνιση…
Και κάπου εκεί είναι που  η Ελπίδα αφήνετε να περπατά πάνω στα βήματα που της χαράζει το Μοιραίο Κάρμα της….

Βιογραφικό


Η  Κυριακή Γκιόκα γεννήθηκε και κατοικεί στη πόλη, προστάτιδα της θεάς Δήμητρας, την Ελευσίνα. Σπούδασε σχέδιο μόδας, «Mondelist Fashion Designer.» Στη Πέμπτη δημοτικού, ο δάσκαλος της μέσα από τις εκθέσεις, διάκρινε το ταλέντο της στη γραφή. Για εκείνη, τα διηγήματα είναι το καταφύγιο της. Ένα όχημα για να δραπετεύει και να εισχωρεί στο δικό της κόσμο. Εκεί συναντάει τους πρωταγωνιστές της, αφηγώντας της τις ιστορίες τους. Με πλοηγό τη φαντασία, τα ταξίδια ανά τον κόσμο που έχει πραγματοποιήσει η ίδια. Μέχρι τώρα, έχει γράψει πολλά διηγήματα που καρτερικά περιμένουν να γίνουν βιβλία για να ταξιδέψουν και άλλους ανθρώπους, στο κόσμο του έρωτα, του πάθους, του μοιραίου και της πραγματικής αγάπης. Ο Έρωτας στην Κορέα, είναι το πρώτο της βιβλίο.

Για παραγγελίες πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:






Διαβάστε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Books 'n' more τη συνέντευξη της Μαρίας Καλτσή

Δεκεμβρίου 01, 2018 0 Comments


1. Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;
Εκείνη την εποχή είχα την ανάγκη να γράψω για μια ερωτική ιστορία.
2. Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
Δεν θα το έλεγα μηνύματα, όσο καλύτερα πως ήθελα να δείξω ότι μια παράνομη σχέση μπορεί να μην είναι απλά επιπόλαιη αλλά να στηρίζεται σε μια βαθιά αγάπη.
3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Αναγνώστριες κυρίως μου στέλνουν μηνύματα φανερά συγκινημένες με την ιστορία των ηρώων μου και μου εξομολογούνται πως έκλεισαν το βιβλίο κλαίγοντας με το απρόσμενο τέλος που έδωσα. Συγκινούμαι πολύ με τα δάκρυα που γέννησα στα μάτια τους όμως ταυτόχρονα χαίρομαι τόσο πολύ που τις άγγιξα!
4. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Εγώ προσωπικά δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που κράτησα για πρώτη φορά το πρώτο μου βιβλίο στα χέρια μου!! Το κοιτούσα, διάβαζα το όνομά μου στο εξώφυλλο και δεν το πίστευα. Η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή και τα δάκρυα που κύλησαν στο πρόσωπο ήταν το ίδιο λυτρωτικά με εκείνα που κυλάνε τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα. Σαν παιδί σου το νιώθεις κι αυτό αφού το δημιούργησες με όλη σου την ψυχή!
5. Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;
Νομίζω πως όσο κι αν ήθελα να το αποφύγω αυτό, δεν τα κατάφερα. Η Τζίνα νομίζω πως σε πολλές αντιδράσεις της μου μοιάζει πολύ!
6. Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;
Να είμαι ευτυχισμένη, να έχω δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια και να είμαι επιτυχημένη στη δουλειά μου.
7. Είστε ευαίσθητη;
Πάρα πολύ!
8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Φοβάμαι μην πάθουν κάτι οι δικοί μου άνθρωποι ή εγώ.
9. Ποιά μουσική σας αρέσει;
Δεν μου αρέσει κάποια συγκεκριμένη, ανάλογα τη διάθεσή μου επιλέγω και την μουσική που θα ακούσω.
10. Τι όνειρα έχετε για το μέλλον ;
Να συνεχίσω να γράφω και να ταξιδεύω όλο και περισσότερους αναγνώστες με τις ιστορίες μου.
11. Τι σας στεναχωρεί ;
Η προδοσία, η κοροϊδία.
12. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.
Ευαίσθητη, αρκετές φορές γκρινιάρα, δοτική.
13.Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;
Μπορούν να το βρουν σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία Ιανό, Πολιτεία, Πρωτοπορία, σε όλα τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και από τη σελίδα των εκδόσεων Οσελότος www.ocelotos. gr. Επίσης σε οποιοδήποτε συνοικιακό βιβλιοπωλείο μετά από παραγγελία.
14. Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;
Έχω παραδώσει στον εκδοτικό μου το επόμενο παραμύθι μου και περιμένω τους επόμενους μήνες να κυκλοφορήσει.
15. Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;
Σαν μαμά άρχισα να λέω πολλά παραμύθια από το μυαλό μου στα παιδάκια μου, χωρίς όμως να τα γράφω. Λίγο καιρό μετά χάνοντας τον μπαμπά μου αποφάσισα να αρχίσω να γράφω νιώθοντας την ανάγκη να τον κάνω περήφανο έστω κι αν δεν ήταν πια μαζί μου, αφού όταν ήμουν παιδί μου έλεγε πως αυτό που κάνω να βγάζω την ψυχή μου στο χαρτί να μην το σταματήσω. Κι έτσι σκέφτηκα: Λες; Λες να το δοκιμάσω μήπως αυτό με οδηγήσει σε έναν άλλο δρόμο, όμορφο;
16. Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;
Έχουν κυκλοφορήσει δυο βιβλία μου
Ρόζα ο ροζ δράκος- παραμύθι- Εκδ. Οσελότος-2015
Το μυστικό μας- μυθιστόρημα- Εκδ. Οσελότος- 2016
17. Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Αγάπησα πολύ και τους δυο ήρωές μου και ιδιαίτερα το τέλος της ιστορίας τους.
18.Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός/ά το διάβασε πρώτος;
Ένας πολύ δικός μου άνθρωπος.
19.Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;
Χάρηκαν όταν το τελείωσα γιατί το περίμεναν με ανυπομονησία, μα πιο πολύ χάρηκαν όταν είδαν πως δεν σταμάτησα στο πρώτο βιβλίο αλλά συνέχισα και με ένα δεύτερο.
20. Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;
Προσπαθώ πολύ να μην με στεναχωρούν οι αρνητικές κριτικές αλλά να τις χρησιμοποιώ για να γίνομαι καλύτερη. Είναι καλοδεχούμενες και οι δυο κριτικές και οι καλές και οι κακές, αυτές όμως που πραγματικά με θυμώνουν είναι οι κριτικές που γίνονται από αυτούς που ούτε καν έχουν διαβάσει το πόνημά σου και απλά φαντάζονται….. δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι!!
21. Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Αυτό θα το αφήσω να το ανακαλύψουν οι ίδιοι οι αναγνώστες, εγώ ήθελα να τους ταξιδέψω σε μια ιστορία αγάπης από αυτές που πονάνε και δεν τα βρίσκουν όλα ρόδινα, να μοιραστούν το μυστικό δυο ανθρώπων.
22. Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;
Η αλήθεια είναι πως αλλιώς την ξεκίνησα στο μυαλό μου και τελικά οι ήρωες και η διάθεσή μου αλλού με πήγαν.
23. Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;
Ο ήρωας μου.
24. Από τι εμπνέεστε;
Από ένα τραγούδι, ένα περιστατικό, μια λέξη, οτιδήποτε μπορεί να με κάνει να νιώσω κάτι που θα θέλω να αποτυπώσω στο χαρτί μου.
25. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Πολλά, πώς να ξεχωρίσω ένα;
26. Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;
Οι καλοκαιρινές μου διακοπές κάθε χρόνο στην Κω, το νησί από το οποίο κατάγεται η μητέρα μου.
27. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Οι στιγμές που γέννησα τα παιδιά μου.
28. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;
Όχι, καμία σχέση τα όνειρά μου ήταν τελείως διαφορετικά.
29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;
Νομίζω αυτό που αντιμετωπίζουμε όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι, δυσκολίες στη διαφήμιση, να μάθουν οι αναγνώστες το βιβλίο σου και εσένα και το δυσκολότερο να τους πείσεις να διαβάσουν και κάτι άλλο πέρα από βιβλία μεγάλων εκδοτικών και συγκεκριμένων γνωστών συγγραφέων.
30. Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;
Οικογένεια χωρίς δεύτερη σκέψη.
31. Για τι έχετε μετανιώσει;
Για συναισθήματα και στιγμές που έδωσα απλόχερα σε ¨φίλους¨ που δεν το άξιζαν και αποδείχτηκαν σκάρτοι.
32. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
Η αχαριστία.
33. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;
Αισθηματικά μυθιστορήματα, ιστορικά και βασισμένα σε αληθινές ιστορίες.
34. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;
Τα όνειρά μου να βγουν αληθινά!
35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο, όσοι με έχουν ταξιδέψει μες στις σελίδες τους είναι αγαπημένοι μου!
36. Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείτε σε μια σχέση;
Την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.
37. Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;
Να φτιάξω μια όμορφη οικογένεια γεμάτη αγάπη.
38. Έχετε κάποια χόμπι;
Λατρεύω τα ταξίδια και τις εκδρομές και προσπαθώ να κάνω όσα περισσότερα μπορώ.
39. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;
Θα το κρατήσω για μένα αυτό! Το μόνο που θα σας πω είναι πως κλαίω συνέχεια είτε στεναχωρηθώ, είτε θυμώσω, είτε χαρώ πολύ με κάτι…. δακρύζω εύκολα.
40. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;
Όσο εύκολα δακρύζω, τόσο εύκολα και γελάω! Πριν λίγες ώρες παίζοντας με τα μικρά μου ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια!!
41. Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;
Τα έχει όλα!! Σαν εργαζόμενη σύζυγος και μητέρα δυο μικρών παιδιών τρέχω να τα προλάβω όλα…. και το βράδυ αν είναι από αυτά τα βράδια με έμπνευση και αϋπνία, χάνομαι μπροστά στον υπολογιστή μου δημιουργώντας ιστορίες.
42. Τι λατρεύετε περισσότερο;
Τα παιδιά μου και τις στιγμές μαζί τους.
43. Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Στα γλυκά και ειδικά στη σοκολάτα!
44. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;
Ναι, έχω σκεφτεί σαν ταινία την ιστορία του μυθιστορήματος μου. Νομίζω μια παράνομη αγάπη, ένα μυστικό όπως ¨Το μυστικό μας¨ σίγουρα θα γινόταν μια ενδιαφέρουσα ταινία.
45. Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;
Η Ρόζα ο ροζ δράκος από το ομότιτλο παραμύθι μου αγαπιέται τόσο από τα παιδάκια που τα ίδια μου ζήτησαν μια συνέχεια στην ιστορία της κι έτσι κι εγώ δεν τους χάλασα χατίρι και δημιούργησα ακόμη ένα παραμύθι με αυτό το ροζ δρακάκι.
46. Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.
Αν θες να με γνωρίσεις, διάβασε αυτά που γράφω!
Αν θες να με μάθεις, διάβασε πίσω από τις λέξεις μου!


Ευχαριστώ από καρδιάς γι΄αυτή τη συνέντευξη και τη φιλοξενία στο περιοδικό Books΄n more.


Με εκτίμηση


Μαρία Καλτσή










ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


ΜΑΡΙΑ Δ. ΚΑΛΤΣΗ


Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαμία. Σπούδασα Τεχνολόγος Γεωπόνος στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου στο τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας. Μετά τις σπουδές μου εγκαταστάθηκα στα Ιωάννινα, όπου ζω μόνιμα και εργάζομαι τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δυο μικρών παιδιών, τα οποία αποτελούν και την έμπνευσή μου για τα παραμύθια που γράφω. Είμαι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Συγγραφικά μου έργα είναι τα εξής:


«Ρόζα ο ροζ δράκος» παραμύθι (2015) Οσελότος



« Το μυστικό μας» μυθιστόρημα (2016) Οσελότος







Νέα έκδοση
από τις Εκδόσεις Οσελότος






Συγγραφέας: Μαρία Δ. Καλτσή


Διάσταση: 14Χ21


Σελίδες: 180


Τιμή: 13 ευρώ


isbn: 978-960-564-413-0



























Το μυστικό μας… Το μυστικό του Μάνου και της Τζίνας, δύο ανθρώπων που η μοίρα τούς ένωσε απροσδόκητα. Εκείνος πιλότος κι εκείνη αεροσυνοδός, βρίσκονται να μοιράζονται τους ίδιους ουρανούς και ο έρωτάς τους είναι πιο δυνατός κι από τον ήλιο που βλέπουν στις πτήσεις τους. Αψήφησαν τη λογική, τα «πρέπει», τη διαφορά ηλικίας, τις ζωές που είχαν ήδη φτιάξει ο καθένας χωριστά, για ν’ ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους και να αφεθούν σε ένα πάθος δυνατό, σ’ έναν έρωτα παράνομο, κρυμμένο απ’ όλους και απ’ όλα, σ’ ένα μυστικό που πίστευαν κι οι δυο πως δεν θα τέλειωνε ποτέ! Πόσο μπορούν να κρατηθούν όμως οι όρκοι των παθιασμένων εραστών, όταν η μοίρα έχει πάρει άλλες αποφάσεις;











Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:












Η Μαρία Δ. Καλτσή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος στο Τμήμα Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας στο ΤΕΙ Μεσολογγίου. Μετά τις σπουδές της εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Ιωάννινα, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών παιδιών. Είναι μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Το παρόν μυθιστόρημα αποτελεί τη δεύτερη συγγραφική της δουλειά, μετά το παραμύθι «Ρόζα ο ροζ δράκος» που κυκλοφόρει από τις εκδόσεις Οσελότος.













Διαβάστε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Books 'n' more τη συνέντευξη της Άννας Μητσοπούλου

Δεκεμβρίου 01, 2018 0 Comments


1. Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;
Το «Σαν δυο σταγόνες νερό» είναι ένας ύμνος στην αδερφική αγάπη! Εισχωρώ στα άδυτα της ψυχής των διδύμων, προσπαθώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις τους και θαυμάζω το μεγαλείο της αγάπης τους.
2. Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
Αδιαμφισβήτητα, το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου είναι η ανιδιοτελής αδερφική αγάπη. Έχει όρια η αδερφική αγάπη και ποιος μπορεί να μπει ανάμεσα της; Τα επιμέρους μηνύματα είναι πολλά, ο αναγνώστης θα τα ανακαλύψει μόνος του, θα προβληματιστεί, θα διαφωνήσει ή θα συμφωνήσει.
3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;


Το αναγνωστικό κοινό αγάπησε και αυτό το βιβλίο μου. Το εισπράττω καθημερινά διαδικτυακά από τα μηνύματα που λαμβάνω και προσωπικά όταν συναντάω άτομα που μου το εκφράζουν κατ΄ιδίαν. Και φυσικά μου το επιβεβαιώνουν καθημερινά οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΤΙ» που το στηρίζουν.
4. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Ένα ταξίδι τέλειωσε. Οι ήρωες του έφτασαν στην αγαπημένη τους Ιθάκη! Το δημιούργημα πήρε σάρκα και όστα και φυσικά ο συγγραφέας νιώθει πληρότητα!
5. Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;
Σε κάποια σημεία ταυτίζονται οι απόψεις μας αλλά πολλές φορές διαφωνώ κάθετα μαζί της.
6. Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;
Μια ευτυχισμένη μητέρα με πολλά παιδια!
7. Είστε ευαίσθητη;
Ίσως περισσότερο από ό,τι πρέπει.
8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Ο χαμός αγαπημένων μου προσώπων.
9. Ποιά μουσική σας αρέσει;
Η μουσική που με βοηθά να ταξιδέψω, να ονειρευτώ, να αναπολήσω, η ακόμη και να επαναστατήσω.
10. Τι όνειρα έχετε για το μέλλον ;
Απλά, αλλά ουσιαστικά.Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό! Μικρές καθημερινές απολαύσεις με πρόσωπα που αγαπώ!
11. Τι σας στεναχωρεί ;
Η αχαριστία. «Το φαίνεσθαι» που καλύπτει την ουσία. Επίσης όταν διαπιστώνω ότι πολλοί δεν έμαθαν ποτέ να αγαπούν.
12. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.
Ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα, ταυτόχρονα πιστή με όσους αγαπώ και απόλυτα αυθεντική.
13.Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;
Υπάρχει παντού στα μεγάλα βιβλίοπωλεία, αλλά και στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς.
14. Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;
Ναι. Διαφορετικό από τα προηγούμενα. Βιβλίο εποχής.
15. Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;
Το μικρόβιο της συγγραφής υπήρχε από την παιδική μου ηλικία. Ο περίγυρος μου το γνώριζε πολύ καλά. Έπειτα, μια απώλεια με ώθησε να προχωρήσω, προκειμένου να εκφράσω συναισθήματα και σκέψεις που έπρεπε να βγουν στην επιφάνεια για να έρθει η λύτρωση της ψυχής μου. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο μου βιβλίο «Φώτισες τη ζωή μου!»
16. Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;
Έχουν εκδοθεί δυο. Και το τρίτο θα εκδοθεί το 2018.
«Φώτισες τη ζωή μου(2012) εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία
Σαν δυο σταγόνες νερό(2016) εκδόσεις Μάτι.
Το πρώτο εξαντλήθηκε και θα επανακυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ματι.
17. Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Τον μικρό Νικόλα! Είναι ο γιος που δεν απέκτησα.
18.Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός/ά το διάβασε πρώτος;
Η αγαπημένη μου φίλη και συγγραφέας Μαρία Γαβριελάτου.
19.Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;
Θετικά. Πάντα έχω τη στήριξη τους σε ό,τι κάνω!
20. Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;
Με σκέψη και περισυλλογή, όταν γίνονται καλοπροαίρετα και είναι τεκμηριωμένες. Με βοηθούν να γίνομαι καλύτερη.
21. Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Έντονα συναισθήματα κατά πρώτον, έπειτα εικόνες από αγαπημένα μου ελληνικά νησιά και ένα ταξίδι στη μακρινή Αφρική που θα μας υπενθυμίσει ότι είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε στον ευλογημένο τούτο τόπο.
22. Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;
Ανάλογα το βιβλίο. Στα δυο πρώτα μου βιβλία όλα ήταν προκαθορισμένα από πριν. Το τρίτο το οποίο δεν έχει εκδοθεί είναι διαφορετικό. Οι ήρωες μου με πάνε εκεί που αυτοί θέλουν.
23. Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;
Το τέλος το ορίζει η ίδια η ζωή! Πάντα υπάρχουν απώλειες γινόμαστε δυνατότεροι μέσα από αυτές και ας μην ξεχνάμε ότι μια ανώτερη δύναμη από ψηλά έχει τον τελευταίο λόγο.
24. Από τι εμπνέεστε;
Από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Μια λέξη, μια εικόνα….
25. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Δεν έχω ξεχωρίσει κάποιο. Πολλά που όμως υμνούν τη αγάπη!
26. Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;
Πολλές. Ένα χάδι, μια αγκαλιά!
27. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Όταν έγινα μητέρα!
28. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;
Ναι! Εγινα μητέρα.
29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;
Πριν τη συγγραφή όλα ήταν ρόδινα. Μετά όταν αποφάσισα να προχωρήσω στην έκδοση διαπίστωσα ότι ο δρόμος ήταν δύσκολος. Όμως έχοντας πίστη στο έργο μου, υπομονή και επιμονή τα κατάφερα. Το αναγνωστικό κοινό σου δείχνει το δρόμο και φυσικά σε επιβεβαιώνει.
30. Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;
Οικογένεια χωρίς δεύτερη σκέψη.Είναι το παν για μενα!
31. Για τι έχετε μετανιώσει;
Δεν μετανιώνω για πράγματα που έκανα αλλά για πράγματα που δεν έκανα.
32. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
Η αχαριστία και η ανεντιμότητα.
33. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;
Διαβάζω τα πάντα.
34. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;
Δύσκολη ερώτηση! Ποθώ ό,τι ευχαριστεί την ύπαρξη μου και με ό,τι με κάνει καλύτερο άνθρωπο.
35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Μενέλαος Λουντέμης.
36. Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείτε σε μια σχέση;
Την απιστία και το ψέμα.
37. Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;
Έγινα μητέρα! Αυτό ήταν το όνειρο μου!
38. Έχετε κάποια χόμπι;
Η συγγραφή είναι το χόμπυ μου και ευτυχώς δεν αποτελεί μέσο βιοπορισμού για εμένα και την οικογένεια μου.
39. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;
Κλαίω πολύ εύκολα. Μια ταινία, ίσως ένα τραγούδι που θα αγγίξει την ψυχή μου.
40. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;
Γελάω καθημερινά με τα καμώματα των παιδιών! Το γέλιο δίνει ζωή και ομορφαίνει τη ζωή μας.
41. Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;
Το πρωί εργάζομαι. Το μεσημέρι τρώμε οικογενειακά. Απόγευμα ξεκούραση, μετά ακολουθούν οι δουλειές του σπιτιού. Το βραδάκι συζήτηση με τις δυο μου κόρες. Πριν πέσω για ύπνο διαβάζω ή γράφω. Και πάλι από την αρχή…. Το Σαββατοκύριακο όμως είναι διαφορετικό!
42. Τι λατρεύετε περισσότερο;
Την ζωή!
43. Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Στη σοκολάτα.
44. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;
Φυσικά. Νομίζω ότι όλοι οι συγγραφείς το έχουν σκεφτεί.
45. Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;
Το έχω ήδη κάνει, και σίγουρα θα το ξανακάνω. Η Νεφέλη του πρώτου μου βιβλίου ταξιδεύει με τη Λυδία στη μακρινή Αφρική.
46. Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.
Προτιμώ να με ανακαλύπτουν σιγά σιγα μέσα από τις σελίδες των βιβλίων μου! Επιπροσθέτως, τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που αγαπούν και στηρίζουν τα έργα μου!


Διαβάστε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Books 'n' more τη συνέντευξη της Φραντζέσκα Μάνγγελ

Δεκεμβρίου 01, 2018 0 Comments


1. Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;
Δεν το αποφάσισα, προέκυψε. Ουσιαστικά το εμπνεύστηκα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αγγλία με αφορμή το Halloween. Γνωρίζοντας μέχρι τότε μόνο τις δικές μας Απόκριες, είχα εντυπωσιαστεί από το συγκεκριμένο έθιμο και θέλησα να μάθω τις ρίζες του. Ψάχνοντας, ανακάλυψα πως προέρχεται από μία αρχαία κέλτικη εορτή, τη Νύχτα του Σάουιν, γνωστή και ως Νύχτα των Νεκρών. Για τους Κέλτες η ημερομηνία αυτή σηματοδοτούσε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Ταυτόχρονα, λόγω της αλλαγή των εποχών, αποτελούσε μια γέφυρα ανάμεσα στο θνητό και στον πνευματικό κόσμο. Η Νύχτα της 31ης Οκτώβρη ήταν η αρχή του Νέου Έτους και η μοναδική στιγμή μέσα στο χρόνο όπου οι ζωντανοί μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τους νεκρούς τους. Όλος αυτός ο μυστικισμός σε συνδυασμό με το γοτθικό περιβάλλον της βόρειας Αγγλίας, είχε εξάψει τη φαντασία μου και έτσι έγραψα τότε μια μικρή ιστοριούλα 2.000 λέξεων. Αυτό ήταν και η αρχή. Χρόνια αργότερα η ιστορία αυτή εξελίχθηκε στο μυθιστόρημα του σήμερα.
2. Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
Ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα του βιβλίου είναι το γνώθι σαυτόν. Το «γνώρισε τον εαυτό σου». Οι ήρωες μου, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, προσπαθούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, ενώ δεν γνωρίζουν καν τον εαυτό τους. Μέσα από τα γεγονότα και την πάροδο του χρόνου, θα συνειδητοποιήσουν πως το ένα προϋποθέτει το άλλο και πως δεν μπορείς να κατανοήσεις εις βάθος κανέναν αν δεν έχεις μάθει πρώτα ποιος στα αλήθεια είσαι εσύ.
3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Η ανταπόκριση και η αγάπη του κόσμου ήταν άμεση από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας του βιβλίου. Τόσο στην παρουσίαση όσο και αργότερα, ο κόσμος συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά. Την παρουσίαση πλαισίωνε μία έκθεση φωτογραφίας με εικόνες καλλιτεχνών οι οποίες αποτύπωσαν τα 35 κεφάλαια του βιβλίου. Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά το τέλος της έκθεσης, εκείνες οι εικόνες έδωσαν τη θέση τους στις εικόνες των αναγνωστών! Δίχως κάποιο ερέθισμα, ή κάποιο διαγωνισμό, οι αναγνώστες μου άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες το βιβλίο και να το ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο! Δεν υπάρχει μέρα που να περνά δίχως να λάβω κάποιο σχόλιο, μία εικόνα, ένα μήνυμα με το πώς αισθάνονται όταν το διαβάζουν. Όλη αυτή η ανταπόκριση, η αγάπη, μεταλλάσσεται σε θετική ενέργεια που μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω να γράφω. Δεν έχω λόγια για να εκφράσω τη χαρά μου και την ευγνωμοσύνη μου. Οι αναγνώστες μου είναι η δύναμη και τα «φτερά» μου…
4. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Ολοκλήρωση και βαθιά συγκίνηση.
5. Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;
Με την ηρωίδα μου, τη Στέφη, ταυτίζομαι ελάχιστα. Πέρα από την κοινή αγάπη μας για τις τέχνες, δε θεωρώ πως έχουμε κανένα άλλο κοινό. Εκείνη πέρασε μία δύσκολη παιδική ηλικία η οποία δεν της παρείχε τα πρότυπα, την αγάπη, την τροφή που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανθίσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο να εξελιχθεί σε ένα πλάσμα χαμένο, αποπροσανατολισμένο, το οποίο ψάχνει στα τυφλά να βρει το δρόμο του. Εγώ αντίθετα είχα πολύ ευτυχισμένα και ξένοιαστα παιδικά χρόνια, με δύο γονείς οι οποίοι έδειχναν την αγάπη τους με κάθε τρόπο και υποστήριζαν τα θέλω μου δίχως να προσπαθήσουν ποτέ να τα ορίσουν. Όπως φαντάζεστε, το χάσμα μεταξύ της ηρωίδας και του εαυτού μου ήταν τεράστιο και το να μπορέσω να προσεγγίσω ψυχικά τη Στέφη ήταν μία τεράστια πρόκληση. Το αν τα κατάφερα, θα το κρίνουν οι αναγνώστες.
6. Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου απολάμβανα να ασχολούμαι με δημιουργικά πράγματα. Έγραφα ιστοριούλες και ποιήματα, ζωγράφιζα, έφτιαχνα χειροτεχνίες και διάβαζα πολύ. Οι τέχνες αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και πάντα ήλπιζα πως αντίστοιχο θα είναι και το μέλλον μου.
7. Είστε ευαίσθητς;
Είμαι ευαίσθητη όσον αφορά τους άλλους. Δεν αντέχω να βλέπω να συμβαίνουν άσχημα πράγματα σε καλούς ανθρώπους και γονατίζω απέναντι στην αδικία. Όμως απέναντι στον εαυτό μου είμαι πιο σκληρή. Δεν ξέρω αν είναι λόγω χαρακτήρα ή λόγω του ότι αγαπώ τόσο πολύ τη ζωή που δεν θέλω να αφήνω τις καταστάσεις να με καταβάλλουν ψυχικά, ούτε μπορώ να είμαι για μεγάλα διαστήματα δυστυχισμένη.
8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Μην πάθουν κάτι οι άνθρωποι που αγαπώ.
9. Ποιά μουσική σας αρέσει;
Ακούω τα πάντα. Από αθηναϊκές καντάδες, παλιά ελληνικά, έντεχνο και ροκ μέχρι φολκλόρ, 60’ς, ορχηστρικά και κλασική μουσική. Έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στη Lila Downs, την Yasmin Levy, τον Nick Caves, τους Archive, την Beth Hart, τον Armstrong, τον Presley και τον C.W. Stoneking. Από Έλληνες αγαπώ τα τραγούδια του Ξαρχάκου, του Μπιθικώτση, του Τσιτσάνη, του Μητροπάνου, του Νταλάρα, της Αλεξίου, ενώ από νεώτερους μου αρέσει πολύ η Ρεμπούτσικα, η Μπάμπαλη, η Νέγκα, η Ζουγανέλη, η Βελεσιώτου, ο Χαρούλης, ο Στόκας…
10. Τι όνειρα έχετε για το μέλλον ;
Να έχω μία ευτυχισμένη οικογένεια, να κάνω τη δουλειά που αγαπώ, να είναι οι άνθρωποι μου καλά, να γινόμαστε καλύτεροι από αυτό που ήμασταν χτες. Και να έχουμε υγεία. Πάνω απ’ όλα! Ψυχική και σωματική. Τα υπόλοιπα βρίσκονται.
11. Τι σας στεναχωρεί ;
Το ότι ενώ ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, η οποία διαθέτει φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, αδυνατούμε να την εκμεταλλευτούμε όπως πρέπει, με αποτέλεσμα νέοι άνθρωποι και λαμπρά μυαλά να αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν, ενώ η πλειοψηφία που μένει, επιβιώνει κάτω από φαιδρές συνθήκες. Αυτό το κοινότυπο «Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της» με πονά πολύ γιατί αγαπώ την πατρίδα μου όσο λίγα πράγματα στον κόσμο και δεν αντέχω να τη βλέπω να αργοσβήνει μαζί με τους ανθρώπους της.
12. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.
Ενθουσιώδης, δημιουργική, αισιόδοξη.
13. Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;
Η Νύχτα του Σάουιν κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Εναλλακτικά μπορείτε να την παραγγείλετε από το bell.gr και τα περισσότερα online βιβλιοπωλεία.
14. Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;
Όσοι διάβασαν και όσοι θα διαβάσουν το βιβλίο θα δουν πως κλείνει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Κλείνει, ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα παράθυρο. Αυτό το παράθυρο έχω ξεκινήσει να δουλεύω τώρα.
15. Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Ημερολόγια, ποιήματα, γράμματα, μικρές ιστορίες… όλα ήταν και παραμένουν κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Τελειώνοντας τις σπουδές μου στις εφαρμοσμένες τέχνες, επέστρεψα στην Ελλάδα και επί μία δεκαετία εργαζόμουν ως συντάκτρια και επιμελήτρια φωτογραφίσεων και εξωφύλλων στον περιοδικό τύπο. Όταν λόγω κρίσης τα περιοδικά όπου δούλευα έκλεισαν, ξεκίνησα να εργάζομαι ως κειμενογράφος στο διαδίκτυο. Παράλληλα έγραφα το βιβλίο μου και διατηρούσα το προσωπικό μου blog https://readink.gr/
16. Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;
Η Νύχτα του Σάουιν είναι η πρώτη μου λογοτεχνική προσπάθεια.
17. Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Τις εναλλαγές και τους ήρωες του. Στόχος μου ήταν να διηγηθώ μία ιστορία η οποία να μην είναι μονοδιάστατη, όπως μονοδιάστατη δεν είναι ούτε η ζωή μας, ούτε οι άνθρωποι που την περιβάλλουν. Γράφοντας τη Νύχτα του Σάουιν τη μία στιγμή βρισκόμουν σε ένα καθημερινό, οικείο περιβάλλον και την αμέσως επόμενη στο άγνωστο, στο σκοτάδι. Αντίστοιχα και οι ήρωες σχοινοβατούσαν μεταξύ πραγματικού και σουρεαλιστικού, προσπαθώντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τους δαίμονές τους, να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους και να ακολουθήσουν τα θέλω τους. Όταν οι αναγνώστες μου γράφουν πως διαβάζοντάς το βιβλίο μου βίωσαν ακριβώς την ίδια αντίθεση, την ίδια αγωνία που αισθάνθηκα όταν έπλαθα την ιστορία, νιώθω πλήρης και ευτυχισμένη.
18.Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός/ά το διάβασε πρώτος;
Ο σύντροφός μου Γιάννης Κακλέας, σκηνοθέτης του book trailer και βασικός φωτογράφος της έκθεσης «Η Νύχτα του Σάουιν» που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου. Είναι η «ομάδα» μου, ένας απίστευτα χαρισματικός καλλιτέχνης και ο άνθρωπος που έχω περισσότερο εμπιστοσύνη.
19. Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;
Χοροπηδάγαμε και χαζογελούσαμε! Το βασικότερο: χάρηκαν όσο κι εγώ. Το θεώρησαν κατά κάποιο τρόπο δικαίωση γιατί πίστευαν εξαρχής πολύ στην ιστορία μου.
20. Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;
Οι θετικές με δυναμώνουν, οι αρνητικές με μαθαίνουν. Δε δέχομαι σε καμία περίπτωση να καθησυχάζομαι από τυχόν καλά σχόλια ή να αποθαρρύνομαι από αρνητικά. Και τα δύο είναι οδηγοί οι οποίοι μου παρέχουν πολύτιμα εφόδια για να εξελιχθώ σε αυτό που αγαπώ.
21. Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Υπάρχουν βιβλία που μας ψυχαγωγούν, άλλα που μας ταξιδεύουν και άλλα που γίνονται η αφορμή να ανακαλύψουμε ένα κρυφό κομμάτι του εαυτού μας. Θεωρώ πως η Νύχτα του Σάουιν αποτελεί έναν συνδυασμό των παραπάνω. Κάποιοι την έχουν χαρακτηρίσει ως βιβλίο μυστηρίου, μια σκοτεινή ιστορία αγάπης, ένα κοινωνικό ή ακόμη κι ένα μεταφυσικό μυθιστόρημα. Στην πραγματικότητα εξαρτάται καθαρά από τον αναγνώστη με τι ματιά θα το δει. Το διάβασμα είναι μία αυστηρά προσωπική υπόθεση κι εγώ απλά έγραψα μια ιστορία που σαν αναγνώστης θα ήθελα να διαβάσω.
22. Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;
Ήταν συνδυασμός. Η σχέση μεταξύ ήρωα και συγγραφέα θυμίζει κατά πολύ ερωτική. Τη στιγμή που νομίζεις ότι έχεις το τιμόνι, ότι γνωρίζεις τη διαδρομή, συνειδητοποιείς ότι ο άλλος ή τα συναισθήματά σου για τον άλλον, είναι αυτά που σε οδηγούν. Οπότε κάθεσαι πίσω και απολαμβάνεις τη διαδρομή δίνοντας αραιά και που οδηγίες, έτσι για τα μάτια του κόσμου!
23. Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;
Η απάντηση σχετίζεται άμεσα με την παραπάνω ερώτηση. Προσωπικά υπήρξαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια του βιβλίου που λοξοδρόμησα ή ακόμα και άλλαξα τελείως κατεύθυνση βάση των «θέλω» και των χαρακτήρων των ηρώων μου, αλλά δεν το μετάνιωσα στιγμή. Κατά βάθος ήταν το ένστικτό μου που μιλούσε και του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη.
24. Από τι εμπνέεστε;
Από τα πάντα! Από μέρη, ανθρώπους, ιστορίες. Από τη ζωή και τη φαντασία μου. Όλα συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη δημιουργία και εξέλιξη μιας ιστορίας. Αρκεί να είσαι ανοιχτός στο ακούσεις, να δεις, να μεταφερθείς «εκεί». Ο Χέμινγουει έλεγε «για να ξεκινήσεις γράψε μια αληθινή πρόταση». Αυτό έχω ως οδηγό και προσθέτω: «Γράψε μία πρόταση που να πιστεύεις».
25. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Είναι πάρα πολλά αλλά αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα αυτό είναι το «Μην κλαις» σε στίχους Μ. Μπουρμπούλη, μουσική Η. Ανδριόπουλου, με την αείμνηστη φωνή της Μπέλλου. Είναι ένα κομμάτι που μυρίζει Ελλάδα με όλα τα όμορφα και σκληρά της…
26. Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;
Καλοκαιρινές οικογενειακές διακοπές στη Σκιάθο. Ένα πέτρινο σπίτι πάνω στη θάλασσα. Οι μεγάλοι να παίζουν μπιρίμπα στο μπαλκόνι και τα πιτσιρίκια κρυφτό στις καλαμιές. Μια καλοκαιρινή βροχή. Να παρατάμε το παιχνίδι και να πέφτουμε όλοι στο νερό μέχρι να σουρουπώσει.
27. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Όταν παράλληλα με την προετοιμασία έκδοσης και παρουσίασης του βιβλίου μου, έμαθα πως είμαι έγκυος στην κόρη μου. Η πιο δημιουργική, η πιο ξεχωριστή περίοδος της μέχρι τώρα ζωής μου…
28. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;
Έγινα κάτι πολύ περισσότερο. Ευτυχισμένη.
29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;
Τόσο η συγγραφή όσο και η εύρεση εκδοτικού οίκου ήταν μια πολύ δύσκολη, επίπονη και ταυτόχρονα συναρπαστική διαδικασία. Χρειάστηκε πολλή επιμονή, υπομονή, γερά νεύρα και δουλειά. Κυρίως δουλειά. Να διαβάζεις πολύ. Να γράφεις ακόμη περισσότερο. Να προσπαθείς να βελτιώνεσαι κάθε μέρα. Να έχεις αυτιά και μάτια ανοιχτά. Να είσαι μονίμως σε κατάσταση εγρήγορσης, να μην το βάζεις κάτω και να επενδύεις στις ικανότητες και την κρίση σου. Η εμπειρία μου είναι πολύ μικρή για να έχω ακόμη ολοκληρωμένη άποψη αλλά σε αυτό το σημείο, τολμώ να πω πως δεν πολυπιστεύω στον παράγοντα τύχη. Όλα είναι θέμα σκληρής δουλειάς και για μένα «τύχη» είναι μονάχα οι άνθρωποι που έχω δίπλα μου. Ο σύντροφός μου, οι φίλοι μου, οι αναγνώστες μου και ο εκδοτικός μου οίκος. Εδώ θα ήθελα να πω δυο λόγια για τις εκδόσεις Bell. Πέρα από τον επαγγελματισμό και την εμπειρία που είναι αναμενόμενη μετά από 38 χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου, το πιο σημαντικό για μένα είναι o σεβασμός που διακρίνει το συγκεκριμένο οίκο απέναντι στους νέους συγγραφείς. Σε μία περίοδο όπου η κρίση έχει διαβρώσει τα πάντα και όλοι μας θεωρούμαστε κατά κάποιο τρόπο αναλώσιμοι, είχα τη σπάνια ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους που παραμένουν άνθρωποι. Που σέβονται, πιστεύουν και δίνουν το βήμα σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, δίχως τάσεις επιβολής ή σνομπισμού. Ανοιχτοί, ζεστοί, χαμογελαστοί και ξεκάθαροι, όπως ακριβώς είναι ο εκδότης μου Χάρης Νικολακάκης, ο καθρέπτης και κινητήριος δύναμη των εκδόσεων Bell.
30. Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;
Θεωρώ πως το ένα συμπληρώνει το άλλο. Οπότε δεν επιλέγω και δεν απορρίπτω κανένα από τα δύο. Για να νιώθω ολοκληρωμένη έχω ανάγκη να είμαι δημιουργική σε όλους τους τομείς της ζωής μου.
31. Για τι έχετε μετανιώσει;
Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Είναι οδηγοί που μας μαθαίνουν αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τον εγωισμό χαμηλά. Από τη στιγμή που δεν έχω βλάψει κάποιον άλλον άνθρωπο, τα λάθη μου είναι κομμάτι μου, οδηγός μου και δεν μετανιώνω για αυτά.
32. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
Η μοχθηρία, η αλαζονεία, η τεμπελιά, η αδιαφορία.
33. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;
Διαβάζω Έλληνες και ξένους δίχως διαχωρισμούς, περιορισμούς και προκαταλήψεις. Δε δέχομαι το «χλευάζω τα ελαφρά» ή «αδιαφορώ για τα κλασσικά» μιας και πιστεύω πως όλα τα είδη βιβλίου εξυπηρετούν σε κάτι. Υπάρχουν αναγνώσματα ανάλαφρα, χιουμοριστικά, που ξεκουράζουν το μυαλό και τα απολαμβάνουμε όπως μια χαλαρή μέρα στην παραλία. Υπάρχουν βιβλία που μας δίνουν τόσα σαν να έχουμε ζήσει μια δεύτερη ζωή. Υπάρχουν άλλα που μας ταξιδεύουν, μας βοηθούν να ξεφύγουμε από την προγραμματισμένη καθημερινότητά μας. Θεωρώ πως όλα είναι πολύτιμα όπως πολύτιμες είναι και όλες οι στιγμές της ζωής μας.
34. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;
Να μεταφραστεί η δουλειά μου και να καταφέρω κάποια στιγμή να ζω από τα βιβλία μου.
35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους συγγραφείς και βιβλία αυτά θα ήταν ο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπα» του Καζατζάκη, η «Μικρά Αγγλία» της Καρυστιάνη, η «Τερέζα» του Φρέντυ Γερμανού, η τριλογία του Θέμελη «Αναζήτηση», «Ανατροπή», «Αναλαμπή», «Τα κορίτσια στη Σαβάνα» της Κάραλη. Από ξένους αγαπημένοι μου είναι η Ντόνα Ταρτ με τη «Μυστική Ιστορία», ο Κάρλος Ρουι Θαφόν με τη «Σκιά του Ανέμου», η Έμιλυ Μπροντέ με τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Μου άρεσαν πολύ οι ανατροπές του Λιβανέλι στην «Ιστορία του αδελφού μου» και εντυπωσιάστηκα με τη γραφή της Χανα Κεντ από το «Έθιμα Ταφής».
36. Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείτε σε μια σχέση;
Το φθόνο και την απιστία.
37. Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;
Να μη ξεχάσω το παιδί που υπάρχει μέσα μου.
38. Έχετε κάποια χόμπι;
Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να ζωγραφίζω, να διαβάζω, να μαγειρεύω και να κολυμπώ.
39. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;
Τον περασμένο Ιανουάριο που έχασα τη γιαγιά μου.
40. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;
Γελάω κάθε μέρα. Αν περάσει μία μέρα δίχως γέλιο, τη θεωρώ χαμένη.
41. Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;
Τα πρωινά σηκώνομαι στις 8 και πάω στην Goldair, την εταιρία όπου εργάζομαι ως digital copywriter. Γυρίζω σπίτι κατά τις 6, τρώμε, μιλάμε για την ημέρα μας κι έπειτα ετοιμάζω το φαγητό της επομένης δουλεύοντας παράλληλα το βιβλίο και το blog μου. Σταματάω γύρω στις 10 και μισή με 11 για να χαλαρώσω, να κάνω ένα ντους και να διαβάσω. Τα Σαββατοκύριακα είναι ευτυχώς πολύ πιο χαλαρά με περισσότερο ύπνο, χαλάρωση, βόλτες, φαγητό έξω, ταινίες, μαζώξεις και πολλά μπάνια το καλοκαίρι!
42. Τι λατρεύετε περισσότερο;
Τη θάλασσα, τη μουσική και τα βιβλία.
43. Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Σε μία μακαρονάδα με μπόλικη παρμεζάνα.
44. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;
Όταν έγραφα τη Νύχτα του Σάουιν ήταν λες και την έβλεπα μπροστά μου, λες και περνούσαν μία προς μία οι σκηνές μπροστά από τα μάτια μου κι εγώ απλά τις αντέγραφα στο χαρτί. Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το βιβλίο, το πρώτο σχόλιο των αναγνωστών ήταν ακριβώς αυτό. Ότι πρόκειται για μία κινηματογραφική ιστορία που θα γινόταν πολύ ωραία ταινία. Μακάρι. Το εύχομαι.
45. Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;
Όχι μόνο ένας. Ο Κίμων, η Στέφη και ο Δράκος επανέρχονται…
46. Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.
Το εξώφυλλο, το book trailer και η έκθεσης φωτογραφίας που πλαισίωσε την παρουσίαση του βιβλίου στο Taf Metamatic Institute, βασίστηκαν σε concept που δουλεύαμε μαζί με τον Γιάννη Κακλέα επί μήνες. Από τη στιγμή που υπέγραψα με τις εκδόσεις Bell τον περασμένο Σεπτέμβρη μέχρι τη νύχτα της παρουσίασης στις 31 Μάη, δεν υπήρξε μέρα που να μην ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο project. Έναν ολόκληρο χειμώνα, παράλληλα με τις δουλειές μας, ετοιμάζαμε το τρέιλερ και την έκθεση, μετατρέποντας το σπίτι κυριολεκτικά σε στούντιο, με κάμερες, προσχέδια, φωτογραφικά εξαρτήματα, καμβάδες και δείγματα φωτογραφιών απλωμένα παντού! Παράλληλα, με την πολύτιμη βοήθεια των φίλων από το χώρο των εκδόσεων, των περιοδικών, της φωτογραφίας, της ζωγραφικής και του θεάτρου, κατορθώσαμε να τελειοποιήσουμε αυτό το σύνθετο project και να ντύσουμε τη «Νύχτα του Σάουιν» με τα χρώματα που πάντα ονειρευόμουν. Τους ευχαριστώ και θα τους ευχαριστώ όλους πάντα για αυτό…

Στο ακόλουθο link θα βρειτε το book trailer του βιβλίου

Στο ακόλουθο link  δείτε τη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή "Πάμε Αλλιώς" στην Ert1 
 Στο ακόλουθο link στιγμιότυπα από την παρουσίαση και την έκθεση φωτογραφίας στο Taf Metamatic

To blog της Φραντζέσκας Μάνγγελ είναι το https://readink.gr/

 Βιογραφικό Σημείωμα

Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 1997 έως το 2000 σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήρθε σε επαφή με τον κέλτικο πολιτισμό, ο οποίος και την ενέπνευσε για τη συγγραφή της Νύχτας του Σάουιν. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια και παράλληλα δίδασκε σε Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών. Έχει συνεργαστεί με πολλές διαφημιστικές εταιρείες στο κομμάτι της επιμέλειας και παραγωγής. Από το 2011 εργάζεται ως κειμενογράφος και μεταφράστρια. Διατηρεί το δικό της blog www.readink.gr. Η Νύχτα του Σάουιν είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. 

                     Πόσο καλά γνωρίζεις τον πιο δικό σου άνθρωπο;

Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΣΑΟΥΙΝ


της Φραντζέσκα Μάνγγελ


Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία στις 25  Μαΐου 2017

Η Νύχτα του Σάουιν, είναι η ιερή γιορτή των Κελτών που σηματοδοτεί το πέρασμα στην πιο σκοτεινή περίοδο του έτους. Την 31η Οκτώβρη, τη νύχτα των αγαπημένων νεκρών, ο πνευματικός κόσμος εισχωρεί στο θνητό και η φυσική ροή του σύμπαντος επιστρέφει στην αρχέγονη κατάστασή της, όταν επικρατούσε ακόμα το χάος. 

Το ντεμπούτο της Φραντζέσκας Μάνγγελ είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα μυστηρίου, μία ασθματική βουτιά στο άγνωστο, μια σαγηνευτική ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, τη μοίρα και το άγνωστο που κρύβει ο καθένας μας μέσα του. 

Πόσο καλά γνωρίζουμε τους πιο δικούς μας ανθρώπους; Εκείνους που κουβαλήσαμε μαζί χρόνια, ελπίδες, όνειρα και ενδόμυχες σκέψεις; Η απάντηση θα βρεθεί στη Νύχτα του Σάουιν. Γιατί κάποιες νύχτες σε αιχμαλωτίζουν για πάντα…

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:
«Νόμιζα ότι την ήξερα... Δεν ήξερα τίποτα. Ούτε Εκείνη, ούτε τη φυλακή της».
Από την Αθήνα μέχρι τη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία, ο Κίμων, ένας ανερχόμενος σκηνοθέτης, αναζητά την καλύτερή του φίλη, μια τυχοδιώκτρια ζωγράφο που εξαφανίστηκε έπειτα από την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Η Νύχτα του Σάουιν». Μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι σε διαφορετικούς χρονοτόπους, ο Κίμων καλείται να λύσει τα σκοτεινά μυστήρια της ταυτότητας και του παρελθόντος της: Ποια ήταν στην πραγματικότητα η Στέφη; Γιατί έφυγε; Τι σχέση είχε η έκθεση με την εξαφάνισή της και τι σημαίνει η Νύχτα του Σάουιν;
Πρωτίστως η διαδρομή εκείνης κι έπειτα του Κίμωνα, καθώς βρίσκεται στα χνάρια της, είναι μια περιπλάνηση σ’  έναν χαοτικό λαβύρινθο, όπου ο έρωτας παίρνει τη μορφή κατάρας και η λογική της τρέλας. Με φόντο μια αρχαία κέλτικη γιορτή, τη Νύχτα των Νεκρών, ένα μυστηριώδη άγνωστο άντρα κι ένα κλεμμένο οικόσημο, οι δύο ήρωες παρασύρονται στην «άλλη πλευρά» και έρχονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια αποκάλυψη…  
Η Νύχτα του Σάουιν είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, μια σαγηνευτική ιστορία για την αγάπη, τη φιλία, τη μοίρα και το άγνωστο που κρύβει ο καθένας μας μέσα του.

Τιμή: 12,00   Σελίδες: 376   Ι
SBN: 978-960-620-710-5






Διαβάστε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Books 'n' more τη συνέντευξη της Μαρίας Καλατζή

Δεκεμβρίου 01, 2018 0 Comments


1. Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;
Το έναυσμα δόθηκε από κάποιες διηγήσεις τις μητέρας μου. Μέσα από τις παιδικές της μνήμες πήρα κάποιες πληροφορίες για την εικόνα του αγίου Γεωργίου που υπήρχε στο εκκλησάκι του πατέρα της. Παρόλο που η ιστορία μου είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας, τα κομμάτια που αναφέρονται στις θαυματουργικές ιδιότητες αυτής της εικόνας, είναι αληθινά.
2. Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας αναδεικνύονται πολλά μηνύματα. Η πλοκή φέρνει στην επιφάνεια πολύπλοκες καταστάσεις και μέσα από αυτές θριαμβεύει η δύναμη της μετάνοιας και της συγχώρεσης.
3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Όσοι διάβασαν το βιβλίο μου, έστειλαν παρόμοια σχόλια. Σε γενικές γραμμές τους προκάλεσε αγωνία, συγκίνηση και σε κάποια κομμάτια η εξέλιξη τους έκανε ν’ ανατριχιάσουν.
4. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα. Βλέπεις όλες τις σκέψεις και τις εικόνες που γεννήθηκαν μέσα στα ταξίδια του μυαλού σου, να ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του.
5. Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;
Ταυτίζομαι ως ένα σημείο. Αυτό με βοηθάει να μπω νοητά στη σκέψη και την ψυχοσύνθεση του εκάστοτε ήρωα. Μέσα από την προσωπικότητα και τα στοιχεία του χαρακτήρα που του έχω προσδώσει, διαμορφώνω τις ενέργειες και τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της πλοκής.
6. Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;
Φανταζόμουν να είμαι μέλος μιας ευτυχισμένης οικογένειας. Ευτυχώς κατάφερα να πραγματοποιήσω τ’ όνειρό μου και ν’ αποκτήσω πολύ νωρίς στην πορεία της ζωής μου τρία παιδιά. Ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θ’ ασχοληθώ με τη συγγραφή. Ήταν κάτι που προέκυψε αργότερα και καλλιεργήθηκε με τον καιρό.
7. Είστε ευαίσθητη;
Αρκετά θα έλεγα. Θεωρώ πως οι συγγραφείς κατά κανόνα είναι ευαίσθητοι άνθρωποι. Αυτός είναι ο λόγος που γράφουν. Όταν σε πλημμυρίζει το συναίσθημα είναι λυτρωτικό όταν το διοχετεύσεις πάνω στο χαρτί.
8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι το να πάθει κάτι κακό κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς μου.
9. Ποιά μουσική σας αρέσει;
Ακούω σχεδόν όλα τα είδη μουσικής. Από τα πολύ παλιά έως και τα νεώτερα.
10. Τι όνειρα έχετε για το μέλλον ;
Πάνω απ’ όλα ονειρεύομαι μια καλή επαγγελματική και οικογενειακή πορεία για τα παιδιά μου. Στη συνέχεια θα επιθυμούσα μια καλή εξέλιξη για το πνευματικό και καλλιτεχνικό μου έργο.
11. Τι σας στεναχωρεί ;
Με λυπεί όλο αυτό το κακό που συμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Οι πόλεμοι, η πείνα, η εγκληματικότητα, η καταστροφή του περιβάλλοντος και πολλά άλλα δεινά που ταλανίζουν τις ζωές μας και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας.
12. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.
Ονειροπόλα, ευαίσθητη, ανυπόμονη.
13.Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;
Όσον αφορά το έντυπο βιβλίο μπορεί να το προμηθευτεί από το amazon καθώς και από το site του εκδοτικού οίκου «Ακακία». Όσον αφορά το e-book διατίθεται στα μεγαλύτερα Ηλεκτρονικά Βιβλιοπωλεία του κόσμου (πχ. Google Play Books, iBookstore, (iTunes), MyEbooks κτλ). Ωστόσο όποιος δυσκολεύεται με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου.
14. Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;
Ναι! Γράφω ένα καινούργιο μυθιστόρημα με μια παγιδευμένη νεράιδα. Έχει στοιχεία παραμυθιού, αλλά είναι ένα βιβλίο για μεγάλους. Συνδυάζει μυστήριο, περιπέτεια και πολλή φαντασία.
15. Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;
Ήταν μια ανάγκη που την είχα από την παιδική μου ηλικία. Δημιουργούσα με το νου μου διάφορες ιστορίες, αλλά παρέμεναν κρυμμένες σε κάποια γωνιά του μυαλού μου. Κάποια μέρα εντελώς ξαφνικά αποφάσισα να τις ανασύρω και να τις βάλω στο χαρτί. Με ενθουσίασε η ιδέα να πάρουν ζωή και υπόσταση οι φανταστικοί μου ήρωες.
16. Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;
Έχω γράψει τρία βιβλία. Το πρώτο είναι το «Δύναμη ψυχής», το δεύτερο «Το στοιχειωμένο αρχοντικό» και το τρίτο «Ο θησαυρός του νερού».
17. Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Αγάπησα το μικρό παιδί, που η μοίρα το επέλεξε να παραλάβει τη θαυματουργή εικόνα από τον ετοιμοθάνατο ιερόσυλο. Επωμίστηκε την υποχρέωση να την επιστρέψει και ν’ αποκατασταθεί μια μεγάλη καταστροφή.
18. Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός το διάβασε πρώτος;
Η μεγάλη μου κόρη που με βοήθησε με τη διαδικασία της έκδοσής του.
19. Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;
Χάρηκαν πολύ. Ειδικά στο τελευταίο μου βιβλίο θεωρούν πως έχει πληροφορίες που άξιζε να καταγραφούν.
20. Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;
Ευτυχώς μέχρι τώρα έχω πάρει μόνο θετικές κριτικές. Πιστεύω πως μια αρνητική κριτική θα με στεναχωρήσει. Αν δεν είναι κακόβουλη, θα τη μελετήσω και θα προσπαθήσω να βελτιωθώ μέσα από αυτή.
21. Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Του προσφέρει συγκίνηση, αγωνία, μυστήριο και του περνάει θετικά μηνύματα για τη ζωή.
22. Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;
Όταν ξεκίνησα να γράφω είχα στο μυαλό μου ένα γενικό πλάνο για το πως θα κινούσα την ιστορία, αλλά στην πορεία οι ήρωές μου, διεκδίκησαν ένα διαφορετικό δρόμο. Τους ακολούθησα στη μικρή τους παράκαμψη, μα στο τέλος έφτασαν εκεί που είχα επιλέξει αρχικά.
23. Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;
Το τέλος είναι κάτι που συνήθως το ορίζω εγώ, γιατί με βοηθάει να οδηγώ τις εξελίξεις σύμφωνα με αυτό. Συμβαίνει όμως να υπάρχει κάποιο γεγονός που μ’ έχει οδηγήσει ο πρωταγωνιστής μου και να το έχω αλλάξει ελάχιστα.
24. Από τι εμπνέεστε;
Εμπνέομαι από τα πάντα γύρω μου. Μπορεί ν’ ακούσω ένα τραγούδι ή να δω μια όμορφη εικόνα και να γεννηθεί μέσα από αυτό μια μικρή ιστορία που να την εντάξω μέσα στο βιβλίο μου. Ακόμα κι ένα όνειρο μπορεί να μ’ επηρεάσει και να οδηγήσει τη σκέψη μου στο μονοπάτι της φαντασίας.
25. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Είναι ένα παλιό τραγούδι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Το άκουσα όταν ήμουν ακόμα μικρή και για κάποιο περίεργο λόγο με άγγιξε πολύ. Είναι της Βούλας Πάλλα και ο τίτλος του είναι «Μες το ταξίδι της ζωής».
26. Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;
Είναι τα καλοκαίρια που περνούσα στο κτήμα του παππού μου στην Αστυπάλαια. Από αυτό το κτήμα εμπνεύστηκα την ιστορία του τρίτου μου βιβλίου.
27. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Δεν είναι μία. Είναι τρείς όσα και τα παιδιά μου. Η στιγμή που τα κράτησα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου.
28. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;
Έγιναν πολύ περισσότερα στη ζωή μου από αυτά που ονειρευόμουν. Η ενασχόληση μου με τη λογοτεχνία και την αγιογραφία ήταν κάτι που εξέπληξε κι εμένα την ίδια.
29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;
Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν ένα μικρό εμπόδιο κατά τη συγγραφή, αλλά ευτυχώς κατάφερα γρήγορα να το ξεπεράσω. Μετά την συγγραφή η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η αναζήτηση εκδοτικού οίκου, καθώς ήταν ένας άγνωστος χώρος για μένα.
30. Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;
Για μένα πάνω από όλα είναι η οικογένεια. Μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα.
31. Για τι έχετε μετανιώσει;
Που δεν ξεκίνησα να γράφω νωρίτερα.
32. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
Η εκμετάλλευση και η υποκρισία.
33. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;
Μυθιστορήματα με μυστήριο και φαντασία.
34. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;
Να γίνει κάποιο από τα βιβλία μου ταινία.
35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Μου αρέσουν πολλοί συγγραφείς αλλά έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στην Καίτη Οικονόμου και στη Χρυσηίδα Δημουλίδου.
36. Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείτε σε μια σχέση;
Το ψέμα και την απιστία.
37. Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;
Να έχω μια δεμένη οικογένεια.
38. Έχετε κάποια χόμπι;
Γράφω ποιήματα και ζωγραφίζω.
39. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;
Πριν λίγες μέρες έκλαψα από συγκίνηση όταν η κόρη μου, ανακοίνωσε πως θ’ αποκτήσω εγγόνι.
40. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;
Γέλασα στην Κυριακάτικη συνάθροιση της οικογένειάς μου. Είμαστε όλοι μαζί, φάγαμε, είπαμε αστεία και περάσαμε πολύ όμορφα.
41. Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;
Τα πρωινά ασχολούμαι με το νοικοκυριό και μετά με την αγιογραφία. Το μεσημέρι γράφω το καινούργιο μου βιβλίο και το απόγευμα το περνάω με την οικογένειά μου. Το βράδυ πριν κοιμηθώ διαβάζω.
42. Τι λατρεύετε περισσότερο;
Λατρεύω τη θάλασσα. Μ’ αρέσει να κάθομαι στην παραλία, να την κοιτάζω και να γράφω ποίηση.
43. Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Στα γλυκά και ειδικότερα στη σοκολάτα.
44. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;
Ναι! Είναι ένα μεγάλο μου όνειρο.
45. Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;
Στο δεύτερο βιβλίο μου «Το στοιχειωμένο αρχοντικό», υπάρχει μια μικρή νεραϊδοπεταλούδα που έχει ένα σημαντικό ρόλο και στο καινούργιο βιβλίο που γράφω τον τελευταίο καιρό.
46. Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.
Θα ήθελα να ξέρει πως τα βιβλία μου είναι ευκολοδιάβαστα, με μυστήριο και πολύ συναίσθημα, γιατί είναι γραμμένα μέσα από την ψυχή μου. Ευχαριστώ θερμά όλους αυτούς που διάβασαν τα βιβλία μου και μπήκαν στον κόπο να μου στείλουν τα ευγενικά τους σχόλια. Επίσης ευχαριστώ όσους μπουν στον κόπο να διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη και φυσικά εσάς που με φιλοξενείται στο ηλεκτρονικό περιοδικό σας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Μαρία Καλατζή γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τη Μυτιλήνη και την Αστυπάλαια. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Είναι αγιογράφος και παράλληλα ασχολείται με την ποίηση και την λογοτεχνία. Η πρώτη της εμφάνιση στην ελληνική πεζογραφία έγινε με το μυθιστόρημα «Δύναμη Ψυχής» (2007) και ακολούθησε το μυθιστόρημα «Το Στοιχειωμένο Αρχοντικό» (2008) από τις εκδόσεις "Μιχάλη Σιδέρη". Ο «Θησαυρός του Νερού» είναι το τρίτο τηςβιβλίο και κυκλοφορεί και ηλεκτρονικά από τις εκδόσεις "Ακακία".

https://issuu.com/akakiapublications/docs/inmybook-03-01



Διαβάστε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Books 'n' more τη συνέντευξη της Ευθυμίας Αθανασιάδου-Μαράκη

Δεκεμβρίου 01, 2018 0 Comments


1. Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;
Η ιστορία της Αρετής είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ξεκινώντας τη συγγραφική μου καριέρα δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω τη συγκεκριμένη ιστορία αυτής της κοπέλας, την οποία και είχα μάθει σε πολύ νεαρή ηλικία και με συγκλόνισε.
2. Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
Το κυριότερο μήνυμα του βιβλίου είναι η δύναμη ψυχής που έχει ο καθένας μέσα του και η πίστη στα όνειρά του. Ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες αν πιστεύει ο άνθρωπος σε ότι του δίνει δύναμη μπορεί να καταφέρει να φράσει έως και τα αστέρια.
3. Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτό το βιβλίο και κυρίως εμένα. Μπορώ να πω πως το διάστημα που βρίσκομαι στη συγγραφική μου δραστηριότητα έχω κάνει εγκάρδιους φίλους μέσα από το αναγνωστικό μου κοινό και αυτό με κάνει να χαίρομαι ακόμη περισσότερο ως άνθρωπο και ως συγγραφέα.
4. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Είναι μοναδικό. Το βιβλίο είναι μια κατάθεση ψυχής και όταν αυτό γίνεται χειροπιαστό ,τότε το καρδιοχτύπι που νιώθεις εκείνη τη στιγμή είναι κάτι το οποίο δεν εξηγείτε με λόγια. Είναι κάτι σαν τον έρωτα.
5. Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα του βιβλίου;
Με την Αρετή ταυτίστηκα αρκετές φορές στην πορεία της μέσα στο βιβλίο. Αφενός περπατήσαμε στα ίδια σοκάκια των πόλεων που περιγράφω και αφετέρου η ευαισθησία της ψυχής της και η δύναμη να μην το βάζει κάτω είναι κάτι το οποίο χαρακτηρίζει και εμένα ως άνθρωπο.
6. Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;
Κυρίως να ταξιδεύω.
7. Είστε ευαίσθητη;
Αλίμονο αν κάποιος συγγραφέας δεν έχει ευαισθησίες!
8. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Το να μην προλάβω να ολοκληρώσω κάποια από τα όνειρά μου.
9. Ποιά μουσική σας αρέσει;
Η ορχηστρική μουσική κυρίως.
10. Τι όνειρα έχετε για το μέλλον ;
Να συνεχίσω να γράφω.
11. Τι σας στεναχωρεί ;
Η αγνωμοσύνη των ανθρώπων.
12. Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.
Ευαισθησία, δοτικότητα , ευγνωμοσύνη
13.Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;
Από τα βιβλιοπωλεία ή απευθείας από τις εκδόσεις Έξη.
13. Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;
Έχω ήδη παραδώσει το επόμενο βιβλίο στον εκδοτικό οίκο και γράφω καθημερινά.
14. Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;
Στο γυμνάσιο άρχισα με ποίηση. Μια βαθύτερη ανάγκη να εκφράσω σκέψεις στο χαρτί που δυστυχώς τιμωρήθηκε από τον δάσκαλο γιατί έγινε την ώρα του μαθήματος. Δυστυχώς σταμάτησα για χρόνια, ώσπου καλλιεργήθηκε και πάλι η ίδια ανάγκη και ήρθε πια το πρώτο μου μυθιστόρημα γύρω στο 2006.
16. Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποια είναι αυτά;
«Για όσα δεν μιλήσαμε ποτέ» «Παράθυρο στο χρόνο» και «Στο σεντούκι της ψυχής μου»
17. Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Την εναλλαγή συναισθημάτων και καταστάσεων που δημιουργούνται στην ιστορία της Αρετής.
18.Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός/ά το διάβασε πρώτος;
Η μεγάλη μου κόρη.
19.Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;
Πολύ χαρά και μεγάλη υπερηφάνεια την οποία και μου μετέφεραν όλοι εγκάρδια.
20. Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;
Η κριτική του αναγνώστη ,είτε θετική, είτε αρνητική μόνο μπροστά θεωρώ πως μπορεί να πάει τον συγγραφέα. Το να ακούς και να λαμβάνεις υπόψιν σου τη γνώμη ανθρώπων που βλέπουν με μια άλλη ματιά και απ’ έξω το έργο σου είναι πολύ σημαντικό για την μετέπειτα εξέλιξή σου.
21. Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Κυρίως ταξίδια.. Σε εποχές, σε διαφορετικές χώρες, σε χωμάτινα σοκάκια σε συναισθήματα.
22. Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;
Την ιστορία τη γνώριζα από πριν φυσικά υπήρξαν και ανατροπές καθώς από ένα σημείο και έπειτα υπήρξε μυθοπλασία, οπότε μπορώ να πω πως με βοήθησαν και οι ήρωες σε αυτό το ταξίδι.
23. Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;
Αναλόγως την κάθε ιστορία.
24. Από τι εμπνέεστε;
Από τη ζωή.
25. Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
«The sound of silence»
26. Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;
Τα παιδικά χρόνια που πέρασα στη Γερμανία.
27. Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Όταν γεννήθηκαν οι εγγονές μου.
28. Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;
Ναι τα περισσότερα όνειρά μου έχουν πραγματοποιηθεί.
29. Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;
Η επαφή με τους εκδοτικούς οίκους στην αρχή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για έναν συγγραφέα.
30. Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;
Για πάρα πολλά χρόνια κατάφερα να συνδυάζω και τα δύο, με αρκετές δυσκολίες πολλές φορές, αλλά πιστεύω πως μπόρεσα να τα καταφέρω και στα δυο εξίσου καλά.
31. Για τι έχετε μετανιώσει;
Για κάποιες στιγμές στη ζωή μου που ίσως άφησα να φύγουν ανεκμετάλλευτες.
32. Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
Το ψέμα και η υποκρισία.
33. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;
Εκτός από κλασσική λογοτεχνία μου αρέσει να διαβάζω τους νέους Έλληνες συναδέλφους συγγραφείς.
34. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;
Η συγγραφή.
35. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Ο Ντοστογιεφσκι.
36. Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείτε σε μια σχέση;
Τη βία και την απιστία.
37. Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;
Να δημιουργήσω κάτι μόνη μου.
38. Έχετε κάποια χόμπι;
Το θέατρο και ο κινηματογράφος.
39. Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;
Με τις εγγονές μου στις γιορτές των σχολείων όταν λέγανε τα ποιήματα τους.
40. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;
Με τις εγγονές μου και τα κατορθώματα τους.
41. Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;
Γράφω, μαγειρεύω, μιλάω με φίλους στο τηλέφωνο, βρίσκομαι με τις κόρες μου και τις εγγονές μου και συνήθως πηγαίνω σε εκδηλώσεις.
42. Τι λατρεύετε περισσότερο;
Την οικογένειά μου.
43. Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Στις εγγονές μου.
44. Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;
Ναι και τα τρία τα μυθιστορήματα τα έχω φανταστεί σε κινηματογραφική ταινία .
45. Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;
Έχω δώσει συνέχεια στο πρώτο μου μυθιστόρημα «Για όσα δεν μιλήσαμε ποτέ» οπότε ξαναζωντανεύω κάποιους από τους ήρωες έπειτα από δέκα χρόνια.
46. Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.
Πως ότι γράφω βγαίνει από τα βάθη της ψυχής μου και θέλω να είμαι όσο πιο ειλικρινής γίνεται με το αναγνωστικό μου κοινό.
 Λίγα λόγια για το βιβλίο
 Η ζωή μας παίζει παράξενα παιχνίδια με δράματα και αδιέξοδα. Κι ακόμη κι αν δεν συμβαίνει σε εμάς τους ίδιους ίσως κάπου δίπλα μας ένας συνάνθρωπός μας να ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά. 
Για ένα τέτοιο παιχνίδι που αποφάσισε να παίξει η ζωή σε ένα κορίτσι μένοντας ορφανό από πολύ μικρή ηλικία, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει σε αυτά που της επιφύλασσε η μοίρα της στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του ΄50 αναφέρεται το βιβλίο αυτό… Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες πόλεις σταθμοί στη ζωή της προσπαθώντας πάντοτε να ξεφύγει από τα δίχτυα του πεπρωμένου της που την ακολουθεί όπως ο κυνηγός το θήραμά του. Άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή της άλλοτε για να τη βγάλουν από το αδιέξοδό της και άλλοτε για να τη ρίξουν στα πιο βαθιά νερά της μελαγχολίας της. Ένας βιασμός, μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη, ένα παιδί που δεν μεγαλώνει στα χέρια της έρχονται να βάλουν τέλος στα χρόνια της εφηβείας της. Και κάπου εκεί οι δοκιμασίες τελειώνουν. Και κάπου εκεί μπαίνει στη ζωή της η οικογένεια, η χαρά , και τα όνειρα. Τα όνειρα που μέχρι τώρα είχαν θαφτεί στο σεντούκι της ψυχής της επιτέλους βρήκαν διέξοδο στις πόλεις της Γαλλίας και της Αμερικής φτάνοντας μέχρι και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου εκεί θα αποκαλυφθούν τα πιο βαθιά μυστικά της ζωής της.






Διαβάστε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Books 'n' more τη συνέντευξη της Μαίρης Παναγιώτου

Δεκεμβρίου 01, 2018 0 Comments
   


Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;
Παρατηρώντας τους ανθρώπους πρόσφυγες που τρέχουν να γλυτώσουν στο δυτικό κόσμο, θυμήθηκα τους δικούς μας πρόσφυγες, τους Έλληνες τη Κωνσταντινούπoλης. Ανέτρεξα στην ιστορία, έκανα ταξίδι στην Πόλη με σκοπό να συλλέξω εικόνες και διηγήσεις των εκεί Ελλήνων που βίωσαν την νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου του 1955 και αποφάσισα να φέρω το γεγονός στο φως. μέσα στην περιπέτεια του ήρωά μου του Ανδρέα. Να γνωρίσει δηλαδή ο κόσμος την ζωή, τις αγωνίες, τις περιπέτειες και τις προσπάθειες ενός κυνηγημένου ανθρώπου.
Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
Βεβαίως ναι να θυμήσω καταστάσεις, να δώσω στους συνανθρώπους μου τις περιπέτειες της δικής μας προσφυγιάς και να ευαισθητοποιήσω τις ψυχές τους.
Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;
Ευτυχώς όσοι το διάβασαν μου έγραψαν έως εξαιρετικά σχόλια τα οποία υπάρχουν στο προφίλ μου στο facebook και ο καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί να τα δει και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Αυτά που έχει η λεχώνα μόλις πρωτοπαίρνει το παιδάκι της αγκαλιά.
Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;
Με καμία απ' τις πέντε γυναίκες του βιβλίου μου δεν ταυτίζομαι, όμως κάποια στοιχεία σίγουρα τα έχω μέσα μου και τα πέρασα σε κείνες.

     Όταν ήσασταν μικρή πώς φανταζόσασταν τον εαυτό σας;
Τον φανταζόμουν μεγάλη, καλοντυμένη, μορφωμένη, χαρούμενη και επιτυχημένη.
Είστε ευαίσθητη;
Είμαι ευαίσθητη πέραν του επιτρεπτού γι' αυτό είμαι ευσυγκίνητη και πονώ βλέποντας την δύσκολη θέση της κοινωνίας μας σήμερα.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Έχω πολλούς μικρούς φόβους αλλά κανέναν μεγάλο. Πιστεύω πως εάν ξεπεράσουμε τους μικρούς καθημερινούς μας φόβους δεν θα έρθει η ώρα μεγάλου.
Ποιά μουσική σας αρέσει;
Μου αρέσει η ελληνική παραδοσιακή μουσική, η κλασική και η Τζαζ.
Τι όνειρα έχετε για το μέλλον ;
Tο όνειρό μου είναι να με βοηθήσει η Φύση να γράψω το κάλιστο μυθιστόρημα.
Τι σας στεναχωρεί ;
Με στεναχωρεί αφάνταστη η μιζέρια και η γκρίνια, δεν μπορώ να τις διαχειρισθώ.
Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.
Αποφασιστικότητα, αυθορμητισμός, καλοπροαίρετη.
Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;
Το βιβλίο μου ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, απ' τις εκδόσεις Ωκεανός, κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.
Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;
Βεβαίως ετοιμάζω κάτι πάλι μέσα απ' την παρατήρηση της καθημερινότητας.
Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;
Ξεκίνησα να γράφω προσπαθώντας να τελειώσω ένα διήγημα που έγραφε ο θείος μου και κατέληξα να φτιάξω μυθιστόρημα. έτσι ανακάλυψα πως είμαι συγγραφέας και ανέπνευσα. αυτό μου έλειπε! Το βρήκα κι έπεσα με τα μούτρα.
Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;
Έχω γράψει πολλά αλλά έχουν εκδοθεί έξι και επειδή πάντα το τελευταίο το αγαπώ περισσότερο ώσπου να έρθει το επόμενο, αναφέρω μόνον αυτό ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, εκδόσεις Ωκεανός.
Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Την ηρωίδα μου τη Λωξάντρα που βρήκε τρόπο να σώσει το παιδί της και την ψυχή της.
Όταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός/ά το διάβασε πρώτος;
Μία φίλη δημοσιογράφος που έχει αυστηρή κρίση και μου έθεσε ερωτήσεις προς διευκρίνηση για όσα ίσως δεν θα καταλάβαινε ο αναγνώστης.
Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;
Η οικογένειά μου πανηγύρισε, με πιστεύουν, με εμπιστεύονται και φυσικά αυτό είναι το εισιτήριό μου στη ζωή. τους ευχαριστώ πολύ.
Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;
Με μεγάλη χαρά. τί θα πει αρνητικές κριτικές; αφουγκράζομαι τους αναγνώστες μου για να γίνομαι καλύτερη συγγραφέας. ό, τι και αν μου πουν το αντιμετωπίζω με σοβαρότητα διότι κάποιος άφησε τις δουλειές του να ασχοληθεί μαζί μου. τους ευχαριστώ όλους.
Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Το βιβλίο μου προσφέρει ψυχ-αγωγία με την έννοια της ευχαρίστησης, της γνώσης, της ενημέρωσης και της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.
Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;
Όταν αρχίζω βεβαίως έχω ένα πλάνο και ξέρω τί θέλω να πω στους αναγνώστες μου αλλά τελικά οι ήρωές μου μου ψιθυρίζουν μυστικά που δεν τα υπολόγιζα και μου αλλάζουν κατεύθυνση.
Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;
Φυσικά οι ήρωές μου ορίζον την τελική πράξη αλλά εγώ επιμένω να εξάγω τις μόνες και μοναδικές αλήθειες μέσα απ τις πράξεις του.
Από τι εμπνέεστε;
Εμπνέομαι παρατηρώντας την καθημερινότητα, το βλέμμα των ανθρώπων, τον τρόπο λειτουργίας τους, τις διηγήσεις τους, τις απογοητεύσεις τους και τις ελπίδες τους.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Πάνω απ ' όλα αγαπώ τους ήχους της κιθάρας όποια είδος μουσικής και εάν παίζει.
Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη παιδική σας ανάμνηση;
Η μέγιστη παιδική μου ανάμνηση είναι τα παιδικά χρόνια. Χωριό μας είναι τα παιδικά μας χρόνια, αυτά μας ορίζουν κι με αυτά πορευόμαστε.
Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;
Όταν πρωτοέπιασα στα χέρια μου το πρώτο μου βιβλίο δάκρυσα, συγκινήθηκα κι ένιωσα ευτυχισμένη.
Γίνατε αυτό που ονειρευόσασταν να γίνετε;
Εν μέρει διότι η ζωή άφησε πολλά όνειρά μου απραγματοποίητα. εκτός κι αν μου χρωστά και πρέπει να περιμένω ακόμη.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;
Απ' τη στιγμή που ξεκινάς να γράφεις, εμπόδια συναντάς, στο χρόνο, την έρευνα, την έκδοση. δεν το σκέπτομαι όμως έτσι, απλά ξέρω πως πρέπει να βρω άκρες και το κάνω.
Καριέρα ή οικογένεια; Τι από τα δυο επιλέγετε;
Και τα δύο. σήμερα δεν υπάρχει στην Ελλάδα τόσο μεγάλη καριέρα ώστε να εγκαταλείψεις την οικογένεια. Άλλωστε για μένα η συγγραφή ειναι το αγαπημένο μου χόμπι που μοιράζομαι με τους αναγνώστες μου. παίζουμε μαζί και μαθαίνουμε μαζί.
Για τι έχετε μετανιώσει;
Για τίποτα δεν μετανιώνω. έχω κάνει ό, τι μπορούσα καλύτερο με τον τρόπο που μπορούσα.
Τι σας ενοχλεί περισσότερο στους άλλους;
Η ανοησία τους, όχι μόνον διότι μου βάζει εμπόδια επικοινωνίας αλλά και διότι δεν θα ήθελα να υπάρχουν ανόητοι στην κοινωνία μας, τους λυπάμαι.
Τι σας αρέσει να διαβάζετε;
Σοβαρά βιβλία γραμμένα με καθαρή γλώσσα.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας πόθος;
Δεν έχω μεγάλους φόβους. έχω πολλούς μικρούς στην καθημερινότητά μου.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
Μετά τον Πλάτωνα ο Νίκος Καζαντζάκης. Για τις διαχρονικές του αλήθειες, για την ξεκάθαρη σκέψη του και για την αγάπη του στο Θεό που μας ονειρεύτηκε και μας δημιούργησε.
Πείτε μας δυο πράγματα που δεν συγχωρείτε σε μια σχέση;
Δεν συγχωρώ το ψέμα και την Ειρωνία.
Ένα όνειρο που είχατε από παιδί κι έχει πραγματοποιηθεί;
Να κερδίσω την αγάπη των ανθρώπων που στηρίζεται στην εκτίμηση τους για μένα
Έχετε κάποια χόμπι;
Ναι βεβαίως, τη συγγραφή στη νιοστή.
Ποιά ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε και γιατί;
Δεν θυμάμαι να έχω κλάψει τελευταία αλλά δάκρυσα προχθές στην παρουσίαση του βιβλίου μου όταν η φίλη Ελένη μας διηγιόταν τις αναμνήσεις της απ' την Πόλη.
Ποια ήταν η τελευταία φορά που γελάσατε και γιατί;
Γελάω ελάχιστα, περισσότερο χαμογελώ κι αυτό γίνεται κάθε μέρα κι όσο περισσότερο μπορώ
Πείτε μας μια μέρα της καθημερινότητάς σας;
Το πρωί είμαι νοικοκυρά και το απόγευμα συγγραφέας.
Τι λατρεύετε περισσότερο;
Τους ήρωες των βιβλίων μου διότι δεν με κοροϊδεύουν, δεν με ειρωνεύονται και είναι φιλαλήθεις.
Σε τι δεν μπορείτε να αντισταθείτε;
Στα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Στον καρδιολόγο μου βρίσκω την δικαιολογία πως τα ζητά ο εγκέφαλός μου ως καύσιμη ύλη πριν καθίσω να γραψω. Μεταξύ μας όμως, είμαι λιχούδα.
Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;
Αυτό το τελευταίο μου ζητούν οι αναγνώστες να νοιαστώ να γίνει κινηματογραφική ταινία και περισσότερο σίριαλ.
Πείτε κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.
Όπως ακριβώς είναι όχι αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί και βεβαίως να συνεχίσω την ζωή του.


Ευχαριστώ πολύ παιδιά μου του books 'n' more

Η Μαίρη Παναγιώτου γεννήθηκε στο χωριό Άγναντη Φθιώτιδος. στις 12 Απριλίου 1950 και είναι κάτοικος Χαλανδρίου Αττικής. Έχει εργασθείς δεκαπέντε χρόνια ως δασκάλα των Αγγλικών και όταν δεν γράφει, ασχολείται με την Αρχαία Κλασική Γραμματεία και Φιλοσοφία. Ανήκει στη γενιά που γαλουχήθηκε μέσα στους πολλούς εκσυγχρονισμούς της μεταπολεμικής περιόδου, οι οποίοι οδήγησαν με γρήγορους ρυθμούς την κοινωνία σε καταναλωτική. Πιστεύει ότι ο σκοπός του ανθρώους είναι να αφήσει πίσω του έργο για να αποπληρώνει το επίγειο ταξίδι του και να μένει κληρονομιά στους απογόνους. Αισθάνεται ευγνώμων που ζει στις απαρχές της τρίτης χιλιετίας και ελπίζει στην τελειοποίησή της ως υποψιασμένη πολίτης.

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΕΙΝ

Popular Posts

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ
Konstandina Alberti

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL
Ο ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ