Follow Us

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)
BEST SELLER

ΙΑΝΟΣ: Εργαστήρια Βιβλίου – Σεμινάρια | Άνοιξη 2022

IANOS

PUBLIC

Ξεφυλλίζοντας τις παλιές εφημερίδες, Τα καλύτερα της παλιάς Αθήνας

Δεκεμβρίου 20, 2019 0 Comments

Ένα ντοκιμαντέρ για την καθημερινή ζωή της Παλιάς Αθήνας, μια πρωτότυπη διαδρομή γεμάτη σκίτσα, χρονογραφήματα, γελοιογραφίες και αυθεντικά στιγμιότυπα της αθηναϊκής κοινωνίας.
Ο αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς, ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες, αποτυπώνει την πραγματική ζωή της πόλης των Αθηνών παρουσιάζοντας:
• απίστευτες ιστορίες από τις δικαστικές αίθουσες που μόνο η ζωή ξέρει και γράφει
• τον Αθηναίο και την Αθηναία στην καθημερινή βιοπάλη μέσα από χαρακτηριστικά, για την εποχή, επαγγέλματα· τότε που η δουλειά δεν γινόταν μόνο με πρωτόγνωρο κέφι, αλλά σήμαινε πολλά περισσότερα
• ιστορίες απείρου κάλλους για τα νυφοπάζαρα της Αθήνας, σπαρταριστές επιστολές νεανίδων για τον ιδανικό σύζυγο κ.ά.
• χορταστικές πληροφορίες για το φαγητό της εποχής εκείνης, στιγμιότυπα από κουζίνες σπιτιών και ατμοσφαιρικές ταβέρνες
• τους τρόπους διασκέδασης τα ωραία αλλά και συνάμα άτακτα εκείνα χρόνια: θέατρο, σινεμά, πυγμαχικοί αγώνες, ιπποδρομίες.

Η σιωπή της λευκής πόλης γραμμένη με τον μοναδικό τρόπο του νομπελίστα, Καζούο Ισιγκούρο

Δεκεμβρίου 20, 2019 0 Comments

Απόκτησε τώρα ενυπόγραφη την Αριστουργηματική Ιστορία Αναζήτησης για τη μνήμη και το παρελθόν, γραμμένη με τον μοναδικό τρόπο του νομπελίστα, Καζούο Ισιγκούρο, στην τιμή των €13,95 και Δωρεάν Αποστολή ή ζήτησε το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο σου!

Σήμερα στο περιοδικό Books 'n' more φιλοξενούμε τον συγγραφέα Πάνο Ιωαννίδη με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Ο χορός της μέλισσας'' από τις εκδόσεις Κέδρος

Δεκεμβρίου 20, 2019 0 Comments
Στο κτήμα του στο Ποσείδι της Χαλκιδικής την ημέρα που συντροφιά με τους φίλους του γιόρταζε το εφάπαξ που μόλις είχε πάρει, ο Αλέξανδρος Χρηστίδης βρίσκεται δολοφονημένος ανάμεσα στα αγαπημένα του λιόδεντρα. Το γεγονός φαντάζει ανεξήγητο για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πολιτικός μηχανικός με αντιστασιακή δράση στα φοιτητικά του χρόνια τον καιρό της δικτατορίας, δημοτικός σύμβουλος στη μεταπολίτευση με πρωτοποριακή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποστήριξε με τόλμη και ρομαντισμό, στη δύση της καριέρας του, τις δομές της κοινωνικής οικονομίας που δημιουργήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η χήρα του εκλιπόντος αναθέτει τη διαλεύκανση του μυστηριώδους θανάτου του στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη. Η έρευνά του από την αρχή κινείται γύρω από το περιβάλλον του Αλέξανδρου Χρηστίδη. Παράλληλα, ωστόσο, τα παράξενα μηνύματα που αρχίζει να λαμβάνει από έναν άγνωστο τον ωθούν να αναζητήσει μια σειρά κειμένων που του αφήνουν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τα κείμενα περιπλέκουν την έρευνά του, καθώς αναφέρονται στην ιστορία μιας παρέας νεαρών, οι ζωές των οποίων στιγματίστηκαν και έσμιξαν μέσα από έναν εξίσου τραγικό θάνατο.
Σιγά σιγά, καθώς ο ντετέκτιβ προχωράει στις κορυφές μιας ιδιόμορφης πολεοδομικής κυψέλης που σχηματίζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεται τον γρίφο και τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα πρόσωπα και στα γεγονότα.
Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα πρωτότυπο νουάρ μυθιστόρημα ακολουθώντας την κατεύθυνση του ήλιου, όπως κάνουν οι μέλισσες με χορευτικές φιγούρες για να βρουν και να κυκλώσουν την κυψέλη που έχει τη γύρη, παρασύροντας αβίαστα και τον αναγνώστη να μπει μαζί του στον χορό.

Ο Πάνος Ιωαννίδης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1978.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το διήγημα Η γυναίκα από τη Ζυρίχη, το οποίο διακρίθηκε στον πρώτο διαγωνισμό της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει το αστυνομικό μυθιστόρημα Τα μωρά της Αθηνάς (εκδόσεις Πηγή, 2016), το νουάρ μυθιστόρημα Ο χορός της μέλισσας (εκδόσεις Κέδρος, 2019) και τις ποιητικές συλλογές Ποιήματα της Στιγμής και άλλες Ουτοπικές Ιστορίες (ηλεκτρονική αυτοέκδοση, 2014) και Λοκομοτίβα (εκδόσεις Το Δόντι, 2017).
Είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών. Ζει στη Δράμα με τη σύντροφό του και τον γιο τους.


Σήμερα στο περιοδικό Books 'n' more φιλοξενούμε τον συγγραφέα Πάνο Ιωαννίδη με αφορμή το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Ο χορός της μέλισσας'' από τις εκδόσεις Κέδρος


1 Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο σας;
 Αποφάσισα να γράψω τον Χορό της μέλισσας προσπαθώντας να μιλήσω για την εποχή μας. Ήθελα να αποτυπώσω το τέλμα που βίωσε η χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, μέσα από μια ιστορία όπου το πολιτικό στοιχείο δένει με την προσωπική κατάσταση των ηρώων. Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται το φθινόπωρο του 2014, παρακολουθώντας τις προσπάθειες του ιδιωτικού ντετέκτιβ Πέτρου Ριβέρη να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Αλέξανδρου Χρηστίδη, σημαίνοντος μέλους της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και εμβληματική φιγούρα της μεταπολίτευσης.
 2 Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;
 Θα έλεγα πως τα βιβλία, αφού γραφτούν παραγάγουν τα ίδια τα μηνύματά τους μέσα από τα ερωτήματα που θέτουν. Εμείς οι συγγραφείς θέτουμε τα ερωτήματα, και οι αναγνώστες με δεδομένο ότι θεωρούν τη λογοτεχνία, ως ένα παράθυρο στον κόσμο, αναζητούν τις απαντήσεις μέσα τους. Ο Χορός της μέλισσας θέτει εμμέσως μια σειρά από ερωτήματα: Μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τον κόσμο; Μήπως πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να αλλάξει τον εαυτό του; Συνδέεται η πολιτική πραγματικότητα και με στενή προσωπική μας κατάσταση; Που σταματά το επαγγελματικό καθήκον και που ξεκινά η κοινωνική μας ευθύνη;
 3 Σε ποιά πόλη ή χώρα διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου σας;
 Ο Χορός της μέλισσας ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία του μεσογειακού νουάρ. Συνεπώς δεν θα μπορούσε να διαδραματίζεται παρά μόνο σε μια μεσογειακή πόλη. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη, που λόγω της γεωγραφική της θέσης και της πολυπολιτισμικής ιστορίας, συνιστά κατά την άποψη μου, την πιο μεσογειακή πόλη της χώρας. Ο Πέτρος Ριβέρης τριγυρνά στα μήκη και στα πλάτη της ψάχνοντας να βρει πρωτίστως γιατί δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Χρηστίδης και συνεπώς ποιος είναι ο δολοφόνος του.
 4 Σε ποιά εποχή χρονολογικά εξελίσσεται η ιστορία του βιβλίου σας;
 Όπως προανέφερα στη διάρκεια του φθινοπώρου του 2014. Σε μια εποχή που οι πολιτικές αναμόρφωσης της χώρας μέσω της επιβολής των μνημονίων είναι ορατές. Η δυσκολία των νέων επιστημόνων να βρουν αξιοπρεπή απασχόληση σε συνδυασμό με τη διαιώνιση συντεχνιακών αντιλήψεων κυριαρχεί στο βιβλίο, την ώρα που ένας άνθρωπος όπως ήταν ο Αλέξανδρος Χρηστίδης, ο οποίος προσπάθησε να βελτιώσει τα πράγματα βρίσκεται νεκρός την ώρα που γιορτάζει στο κτήμα του, τη λήψη του εφάπαξ του, παρέα με αδελφικούς του φίλους. Σε μια στιγμή απομόνωσης του, ο δολοφόνος εισβάλει στο κτήμα του ντυμένος μελισσοκόμος, και αφού τον αιφνιδιάζει πετώντας του ένα σμάρι μέλισσες τον σκοτώνει στο ξύλο.
 5 Πόσοι είναι οι ήρωες και ποιά είναι τα ονόματά τους;
Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Πέτρος Ριβέρης. Έχει γεννηθεί προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχει χάσει και τους δυο γονείς του σε τροχαίο δυστύχημα όταν ήταν τριών ετών, ενώ η μητέρα του ήταν έγκυος. Μεγάλωσε με τους παππούδες του, σπούδασε Ιστορία στη Θεσσαλονίκη μέχρι που έπεσε εντελώς τυχαία πάνω στον διευθυντή του μεγαλύτερου γραφείου ιδιωτικών ερευνών στην Ιταλία ο οποίος τον έβαλε στη δουλειά. Επέστρεψε στην Ελλάδα όταν γνώρισε τη συμβία του Αύρα Συκουτρή, η οποία μόλις είχε εκλεγεί λέκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας σε κάποιο περιφερειακό πανεπιστήμιο της Ελλάδας.
Ο Πέτρος Ριβέρης αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Αλέξανδρου Χρηστίδη, πολιτικού μηχανικού και επικεφαλής της «Κιστέρνα» μιας πρωτοποριακής δημοτικής εταιρίας της Θεσσαλονίκης. Ο Χρηστίδης υπήρξε αντιστασιακός επί χούντας, ενεργός πολίτης στη μεταπολίτευση, ενώ στη δύση της καριέρας του δεν δίστασε να υποστηρίξει αναδυόμενες μορφές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Γύρω τους αναπτύσσονται και δρουν και οι υπόλοιποι ήρωες του μυθιστορήματος. Οι ήρωες προέρχονται είτε από το περιβάλλον του Αλέξανδρου Χρηστίδη, είτε ανήκουν στη γενιά του Πέτρου Ριβέρη, είναι δηλαδή νέοι άνθρωποι που πλήρωσαν το μάρμαρο μιας κρίσης για την οποία δεν έχουν ευθύνη.
 6 Πόσο χρόνο σας πήρε για να το ολοκληρώσετε;
 Κάτι παραπάνω από δύο χρόνια. Ο Χορός της μέλισσας γραφόταν από τα μέσα καλοκαιριού του 2015, μέχρι τα μέσα φθινοπώρου του 2017.
 7 Όταν γράφετε κρατάτε σημειώσεις;
 Έχω σημειωματάριο σχεδόν πάντα μαζί μου, στο οποίο καταγράφω τις ιδέες που με βρίσκουν εκεί που δεν το περιμένω. Η έμπνευση είναι σαν τον άνεμο, μπορεί να ξεκινήσει προς μια κατεύθυνση και ξαφνικά να φυσάει προς αλλού.
 8 Από που εμπνευστήκατε του ήρωές σας;
Από την καθημερινή ζωή, όπου συναντώ ανθρώπους σαν αυτούς που έρχονται και με βρίσκουν στα βιβλία μου. Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι αφηγήσεις φίλων και οικείων για την περίοδο της μεταπολίτευσης, καθώς Ο χορός της μέλισσας καλύπτει συνοπτικά μια αρκετά μεγάλη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.
 9 Κάποιος από τους ήρωες έχει στοιχεία του χαρακτήρα σας;
 Καθώς ο Πέτρος Ριβέρης ερευνά στο ευρύτερο περιβάλλον του Αλέξανδρου Χρηστίδη για να βρει τον δολοφόνο του, αρχίζει να λαμβάνει κάποια μηνύματα που τον παραπέμπουν να ψάξει κάποια κείμενα που έχουν αφεθεί για τον ίδιο, στο κέντρο της πόλης. Στα κείμενα αυτά έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα τεσσάρων νέων ανθρώπων, που ένα μοιραίο γεγονός τους έφερε κοντά και τους έκανε φίλους για πάντα. Ο Αντρέας, επίκουρος καθηγητής πολιτικής οικονομίας, η Κάλλια ψυχολόγος και ερασιτέχνιδα τραγουδίστρια, ο Γιάννης, άνεργος πατέρας δύο παιδιών και η Νάντια δικηγόρος και γόνος μιας εκ των πλουσιότερων οικογενειών της Θεσσαλονίκης, έχουν στοιχεία δικά μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Πέτρο Ριβέρη.
 10 Πόσο εύκολο είναι για εσας να γεμίσετε μια λευκή σελίδα;
Δεν μου είναι ούτε δύσκολο, ούτε ιδιαίτερα εύκολο. Το ζήτημα δεν είναι τόσο να γεμίσει μια λευκή σελίδα, αλλά ποιο θα είναι το περιεχόμενο της. Θέλω να πω, ότι σε κάθε φάση συγγραφής ενός μυθιστορήματος το γέμισμα μιας σελίδας έχει διαφορετικό δείκτη δυσκολίας. Το καλό είναι ότι δεν ανήκω στους συγγραφείς που χρειάζονται ένα κλειστό γραφείο για να γράψουν. Μπορώ να γράψω και εκτός γραφείου.
 11 Τι κυριαρχεί έντονα στο βιβλίο σας; Έρωτας, μυστήριο, ανατροπές, συναισθήματα κάτι άλλο;
Υπάρχει σίγουρα το μυστήριο που δημιουργείται από τον γρίφο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Χρηστίδη. Η διαλεύκανση της υπόθεσης από τον Πέτρο Ριβέρη, βασίζεται σε μια σειρά από ανατροπές που αποκαλύπτονται καθώς τα καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια. Μέρος αυτών των ανατροπών βασίζεται σε συναισθηματικές συμπεριφορές σε ορθολογικά προβλήματα που ανακύπτουν.
Γράφω μεσογειακό νουάρ, συνεπώς με ενδιαφέρει περισσότερο γιατί συνέβη ένα έγκλημα και όχι ποιος το έκανε. Άρα στο βιβλίο μου κυριαρχεί η έρευνα της κοινωνικής διάστασης ενός εγκλήματος, όπως είναι η δολοφονία του Αλέξανδρου Χρηστίδη.
 12 Την υπόθεση πόσο καιρό τη δουλεύατε στο μυαλό σας;
Μέσα στα δύο χρόνια που γραφόταν Ο χορός της μέλισσας, παράλληλα, όπως είναι φυσικό, δούλευα και επεξεργαζόμουν την υπόθεση και την πλοκή. Συχνά ωστόσο, τον λόγο τον έχουν οι ήρωες ενός βιβλίου και όχι ο συγγραφέας, διότι υποδεικνύουν σε αυτόν προς τα πού πηγαίνει η υπόθεση.
 13 Σκέφτεστε να γράψετε συνέχεια του τελευταίου βιβλίου σας ή έχει δωθεί ένα οριστικό τέλος;
Οι περιπέτειες του Πέτρου Ριβέρη συνεχίζονται έτσι και αλλιώς. Όμως σε αυτές δεν περιλαμβάνεται συνέχεια του Χορού της μέλισσας. Βρίσκω πιθανότερο να επανεμφανιστούν κάποιοι ήρωες με τους οποίους ο ντετέκτιβ μου επικοινωνεί εκ βαθέων.
 14 Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;
Γιατί κατά τη δική μου λογοτεχνική ματιά, η μεταπολίτευση ως ιστορική περίοδος, από λαογραφική και κοινωνική σκοπιά, συνιστά έναν ατελείωτο χορό της μέλισσας. Οι μέλισσες όταν βρίσκουν γύρη
 15 Τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;
 Θα έρθει σε επαφή με ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα, στο οποίο το έγκλημα είναι απλώς το πρόσχημα. Μέσα από την ανάπτυξη της πλοκής θα γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα με τα οποία έχει αλληλεπιδράσει και στην πραγματική ζωή, μόνο που στο βιβλίο μου αυτό γίνεται με λογοτεχνικό τρόπο. Ελπίζω επίσης να προβληματιστεί για όλα αυτά που μας περιβάλλουν και καθορίζουν τις τύχες μας.
 16 Θα θέλατε να είστε εσείς ο ήρωας του βιβλίου σας;
Τι χαρακτηριστικά έχουν οι ήρωες του βιβλίου σας στον χαρακτήρα τους ή και εμφανισιακά;
 Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία δικά μου στους ήρωες, αλλά όχι δεν θα ήθελα να βρίσκομαι εγώ στη θέση τους. Οι ήρωες ενός μυθιστορήματος είναι αυτοτελή πρόσωπα, των οποίων η πορεία διαδραματίζεται αποκλειστικά και μόνο μέσα στα λογοτεχνικά μονοπάτια. Συχνά μάλιστα διαβιώνουν και εκτός βιβλίων όπου πρωταγωνιστούν, αλλά πάντα εντός των λογοτεχνικών μονοπατιών.
Αν με εντυπωσιάζει ένας ήρωας του Χορού της μέλισσας, πέρα από τον ντετέκτιβ μου, αυτός είναι ο Αντρέας Γεωργιάδης. Είναι ένας σύγχρονος μαχητικός διανοούμενος, έγινε λέκτορας πολιτικής οικονομίας μόλις στα τριάντα δύο του ενώ στην ύστερη εφηβεία του μαθαίνει ότι ο κατά πολύ μεγαλυτερος αδελφός του αυτοκτόνησε και δεν πέθανε. Θαυμάζω τον τρόπο που δρα μέσα στο μυθιστόρημα καθώς πριν από όλα είναι άνθρωπος.
 17 Διαβάζοντας το βιβλίο σας, στο τέλος τι γεύση θα μας αφήσει;
Θα είμαι στη διάθεση σας ανά πάσα στιγμή, για να ακούσω τις εντυπώσεις σας! Θα ήθελα να μείνει στον αναγνώστη η γεύση της ανθρωπιάς που αφήνει η στήριξη της πραγματικής φιλίας μέχρι τέλους. Και η αίσθηση της συνενοχής για πράξεις κρυφές από τα αδιάκριτα μάτια, που γίνονται όμως για καλό.
 18 Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;
Σαν να αγκαλιάζει για πρώτη φορά το παιδί του, με τη διαφορά βέβαια ότι εδώ πρόκειται για πνευματικό παιδί. Όταν μάλιστα υπάρχει ένα τόσο καλαίσθητο εξώφυλλο που επιμελήθηκαν με τέτοια φροντίδα οι Εκδόσεις Κέδρος, το συναίσθημα γίνεται ακόμη πιο όμορφο.
 19 Πόσο ταυτίζεστε με τον ήρωα του βιβλίου;
 Προφανώς υπάρχει μια άμεση σχέση με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη. Σχέση ζωής θα έλεγα καθώς είμαι ο δημιουργός του. Ως καθαρόαιμος ιδιωτικός ντετέκτιβ όμως, είναι απείθαρχος, συχνά δεν με ακούει και κάνει του κεφαλιού του. Μαθαίνω όμως και ‘γω με την σειρά μου, πολλά πράγματα από αυτόν καθώς ανάμεσα μας υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.
20 Πώς νιώθετε όταν γράφετε τη λέξη τέλος στο βιβλίο σας;
Είναι υπέροχο το συναίσθημα της ολοκλήρωσης μιας δημιουργίας σου. Νοιώθεις πολύ όμορφα για αρκετό καιρό. Μετά αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεσαι λίγο χαλάρωση και παίρνεις τις αποστάσεις σου από την συγγραφή. Και μετά έρχεται το κενό διάστημα, το οποίο στην πράξη σηματοδοτεί το καινούριο σου βιβλίο.
21 Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;

Ναι. Γράφω την τρίτη περιπέτεια του ιδιωτικού ντετέκτιβ Πέτρου Ριβέρη. Μετά Τα μωρά της Αθηνάς και τον Χορό της μέλισσας, ο Πέτρος Ριβέρης μπλέκει σε μια δύσκολη υπόθεση η οποία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την επιβολή των capital controls.

22 Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;

Έγραψα τα πρώτα μου ποιήματα στην ηλικία του οκτώ. Για του λόγου το αληθές, η μητέρα μου τα έχει κρατήσει σε αρχείο. Στην συνέχεια μπαίνοντας στην εφηβεία, ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα, το οποίο φυσικά δεν τελείωσε ποτέ. Ήξερα ότι θα γίνω συγγραφέας κάποτε, σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ωστόσο δυσκολεύτηκα να βρω τα κατάλληλα εκφραστικά μέσα μέχρι που εντελώς τυχαία διάβασα αστυνομική λογοτεχνία. Τότε συνειδητοποίησα τι θέλω και τι μπορώ να κάνω. Λίγο καιρό αργότερα, με επισκέφτηκε λογοτεχνικά ο Πέτρος Ριβέρης και πλέον βαδίζουμε και δημιουργούμε παρέα.

23 Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;

Η πρώτη μου παρουσία στα γράμματα ήρθε με το διήγημα «Η γυναίκα από τη Ζυρίχη», το οποίο διακρίθηκε στον 1ο διαγωνισμό της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας, και κυκλοφόρησε με τα άλλα βραβευθέντα διήγημα στον συλλογικό τόμο «15 σφαίρες αναζητούν θύματα» (Εκδόσεις Άπαρσις), το 2013. Έκτοτε έχω γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη: Τα μωρά της Αθηνάς (Εκδόσεις Πηγή) και τον Χορό της μέλισσας (Εκδόσεις Κέδρος). Επίσης έχω γράψει και δυο ποιητικές συλλογές: Τα Ποιήματα της στιγμής και άλλες ουτοπικές ιστορίες (Ηλεκτρονική αυτοέκδοση, 2014), και τη Λοκομοτίβα (Εκδόσεις Το Δόντι, 2017).

24 Τιαγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;
Το γεγονός ότι μέσω της πλοκής μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω λογοτεχνικά τη σημερινή Θεσσαλονίκη. Τα κείμενα που βοηθούν τον Πέτρο Ριβέρη να φτάσει στην άκρη του νήματος έχουν αφεθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης, τα οποία αν ενωθούν μεταξύ τους, σχηματίζουν μια πολεοδομική κυψέλη. Τα σημεία αυτά είναι: Γωνία Ιασωνίδου με Αγίου Δημητρίου, Αγίου Δημητρίου στο πάρκο δίπλα στο Εργατικό Κέντρο, γωνία Αγίου Δημητρίου με Καραολή και Δημητρίου, γωνία Καραολή και Δημητρίου με Εγνατία, γωνία Δωδεκανήσου με Πολυτεχνείου, Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους, δίπλα στο ρολόι, γωνία Τσιμισκή με Παλαιών Πατρών Γερμανού και τέλος γωνία Παλαιών Πατρών Γερμανού με Εγνατία. Το εύρημα αυτό αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε πρωταγωνίστρια του βιβλίου.

25 Οταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός το διάβασε πρώτος;

Η σύντροφος μου, η οποία παρά τη μακροχρόνια υπέροχη προσωπική μας σχέση είναι εξαιρετικά αυστηρή.

26 Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;

Χάρηκαν ιδιαίτερα, όπως χαίρεται κάποιος ότι εκπληρώνεται το όνειρο ενός αγαπημένου του προσώπου.

27 Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;

Διαβάζω και ακούω όλες τις κριτικές, ακόμα και αν μου φαίνονται εξωπραγματικές. Αφού αποφασίζεις να εκδόσεις το βιβλίο σου, και να εκτεθείς στην αναγνωστική συνείδηση οφείλεις να είσαι δεκτικός σε ότι και αν λέγεται. Προφανώς υπάρχουν πράγματα που λέγονται με τα οποία δεν συμφωνείς ως συγγραφέας. Όμως αν σταθμίσεις κάθε κουκίδα άποψης που ακούς, μπορείς να γίνεις καλύτερος.

28 Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα λογοτεχνικό ταξίδι στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και να προβληματιστεί γύρω από αυτήν.

29 Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;

Οι ιστορίες που αφηγούμαι έχουν δυναμική υπόσταση. Συνεπώς γύρω από έναν βασικό σκελετό αφήγησης, χτίζεται το κομμάτι του μυθιστορήματος. Κατά κανόνα αφήνω το βιβλίο να με πάει, εκεί όπου λογοτεχνικά βρίσκεται το ίδιο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ξεχνάω όλα αυτά που θέλω να πώ.

30 Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;

Είμαι της άποψης ότι οι ήρωες οφείλουν να είναι αυθύπαρκτα πλάσματα που κινούνται ελεύθερα στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι. Όμως το πεδίο ορισμού του λογοτεχνικού γίγνεσθαι, και συνεπώς του τέλους ενός μυθιστορήματος το δίνει ο συγγραφέας.

31 Από τι εμπνέεστε;

Τα πάντα μπορούν να σου προσφέρουν έμπνευση, αρκεί να έχεις ανοικτές τις συγγραφικές κεραίες σου. Μια συμπεριφορά στον δρόμο, ένα ζευγάρι μάτια που θέλουν κάτι να σου πουν, μια λέξη που έφτασε τυχαία στα αυτιά σου ή ακόμη μια υποσυνείδητη θύμηση σου, μπορούν να σου προσφέρουν έμπνευση.

32 Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;

Σίγουρα ο περιορισμένος χρόνος μας καθώς η συγγραφή ενός βιβλίου απαιτεί πολύ χρόνο. Επίσης ο βιοπορισμός που μας αναγκάζει να ασκούμε μια εργασία η οποία είναι διαφορετική από τη λογοτεχνία δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια. Προσωπικά ωστόσο, είμαι ευχαριστημένος καθώς ασκώντας μια τακτική πρωινή δουλειά που μου αρέσει, βρίσκω τον χρόνο για να γράφω.

33 Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;

Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Κάποιοι αναγνώστες μου είπαν ότι ο Χορός της μέλισσας είναι γραμμένος με κινηματογραφικό τρόπο, και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και αστυνομική ταινία. Ένα σχόλιο που με κολάκεψε ιδιαίτερα.

34 Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;

Ίσως ο ψευδομάρτυρας, ο οποίος εκφράζει με τον τρόπο του τη βαθειά συντηρητική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Έχει ωστόσο κάτι το πολύ γήινο, το πολύ ανθρώπινο με αποτέλεσμα να προκαλεί το ενδιαφέρον του Πέτρου Ριβέρη.

35 Πείτε μας κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.

Είμαι ένας άνθρωπος που γράφει, ένας συγγραφέας που του αρέσει η ποίηση, η κλασική λογοτεχνία, τα κόμιξ και φυσικά τα βιβλία με περιπέτεια που έχουν κάτι να πουν. Αφιερώνω χρόνο στη μουσική και ιδιαίτερα στο εναλλακτικό ροκ, στη φωτογραφία και στο σινεμά και λατρεύω να περνώ χρόνο με την σύντροφο και τον γιο μου.

36 Το βιβλίο σας απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό;

Όχι. Θεωρώ ότι μέρος της επιτυχίας του βιβλίου μου, οφείλεται και στο ότι ώθησε ανθρώπους που δεν διάβαζαν αστυνομική λογοτεχνία να το διαβάσουν και να τους αρέσει. Θεωρώ άλλωστε ότι το αναγνωστικό κοινό είναι ενιαίο· δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες.

37 Τι έχετε να συμβουλέψετε - πείτε σε νέους συγγραφείς που σκέφτονται να εκδόσουν το πρώτο τους βιβλίο;

Να προσπαθήσουν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

38 Τι ήταν αυτό όμως που σας έκανε να συγγράψετε για πρώτη φορά ένα μυθιστόρημα; Ποιο το ερέθισμα;

Είναι η εσωτερική ανάγκη του συγγραφέα, το ορμέμφυτο του δηλαδή που σε κάνει να γράφεις. Είναι αυτό το στοιχείο που σε μετατρέπει σε καλλιτέχνη, και που αν δεν το είχες, θα μπορούσες να ζεις και χωρίς τη γραφή.

39 Αν είχατε ενα βιβλιοπωλείο πως θα το φανταζόσασταν;

Μμμμ, κάπως σκοτεινό, με μπόλικα νουάρ μυθιστορήματα, πολλά παιδικά βιβλία, γιατί πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά να διαβάζουν από μικρά. Και τον Στρατή Τσίρκα σε ένα κάδρο να μας κοιτάζει με ενδιαφέρον.

40 Πείτε μας 3 πράγματα που θέλετε από εναν εκδοτικό οίκο.

Θα σας πω μόνο ένα που κατά την άποψη μου είναι το σημαντικότερο: να νοιώθεις ότι ανήκεις σε μια μεγάλη λογοτεχνική οικογένεια που σε στηρίζει και πιστεύει στην συγγραφική ανάπτυξη και εξέλιξη σου.

41 Πώς είναι ο κόσμος των εκδόσεων σε γενικές γραμμές;

Είναι ένας κόσμος όπου κυριαρχεί η προσπάθεια για παραγωγή πνευματικού πλούτου, κόντρα στις αντιξοότητες που επιβάλει συχνά η αδυσώπητη πραγματικότητα.  

42 Τί αποτελεί για εσάς λογοτεχνία; Για την ακρίβεια, τί θεωρείτε εσείς «καλή» λογοτεχνία; Υπάρχει καλή και κακή λογοτεχνία τελικά;

Η λογοτεχνία είναι για μένα μια βασική συνθήκη ύπαρξης. Χωρίς τη λογοτεχνία δεν μπορώ να διαβιώσω, είναι σαν είμαι μισός άνθρωπος, χωρίς προσανατολισμό και νόημα στη ζωή. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανταίος Χρυσοστομίδης, η λογοτεχνία είναι ένα παράθυρο στον κόσμο. «Καλή» είναι κάθε λογοτεχνία λοιπόν, που μας ανοίγει αυτό το παράθυρο στον κόσμο, και μας βοηθά να δούμε και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, μέσα από την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Η λογοτεχνία είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης.

43 Από την εμπειρία σας, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος την παρουσία του βιβλιογραφικά;

Θεωρώ ότι αν έχεις κάτι σημαντικό να πεις, αργά ή γρήγορα θα σε προσέξουν. Για τον απλό λόγο, ότι υπάρχουν εκείνοι που θέλουν και ενδιαφέρονται να ακούσουν και να διαβάσουν αυτό που έχεις να πεις.

44 Ποιά/ος ηθοποιός θα θέλατε να ενσαρκώσει στην οθόνη ή στο θέατρο την ηρωίδα/ήρωα του βιβλίου σας;

Κάποιος που θα μπορούσε να καταλάβει για τα καλά τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη και συνεπώς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και δρα.

45 Υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας και κάποιο μέρος που σας αρέσει να γράφετε;

Κατά κανόνα γράφω το απόγευμα, ή το βράδυ λόγω του ότι εργάζομαι ως δημόσιος υπάλληλος το πρωί. Μερικές φορές, όταν το κείμενο γίνεται επιτακτικό μαζί μου, ξυπνάω τα χαράματα και γράφω λίγο πριν πάω στη δουλειά.

Σας ευχόμαστε πολλές επιτυχίες και πάντα να έχετε έμπνευση~
Αλίνα Παπαδοπούλου & συνεργάτες


Η Σοφία Κομηνέα και ο Ανδρέας Γιοβάνος στην Αθήνα

Δεκεμβρίου 20, 2019 0 Comments

Η Σοφία Κομηνέα και ο Ανδρέας Γιοβάνος στην Αθήνα

Ο Παιδότοπος Happy Monsters [Λεωφ. Τατοϊου 80 & Μπιζανίου, Μεταμόρφωση, (1ος Όροφος), Τηλ.: 2155650056] και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τους δημιουργούς της σειράς βιβλίων ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ, στον χώρο του παιδότοπου. Οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν με το κοινό, θα αποκαλύψουν τα μυστικάτης εικονογράφησης και θα αφηγηθούν την ελληνική μυθολογία σε στιχάκια!
ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ: ΙΑΣΟΝΑΣ

ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ: ΙΑΣΟΝΑΣ
Κείνα τα χρόνια τα παλιά
έγινε μια εκστρατεία...

Ο μυθικός Ιάσονας
θα δούμε αν καταφέρει
το δέρας το χρυσόμαλλο
στην Ιωλκό να φέρει.

Αργώ, Πελίας, Αίσονας,
Μήδεια και Ορφέας,
Τάλως, Σκύλλα και Χάρυβδη,
Αιήτης και Φινέας.

[Παιδότοπος Happy Monsters Λεωφ. Τατοϊου 80 & Μπιζανίου, Μεταμόρφωση,(1ος Όροφος, Τηλ.: 2155650056]
Ταχυδρομικός κωδικός: 14451
Κυριακή 29/12/2019
 18:00 μ.μ.
ΕΙΔΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣΕκδηλώσεις για παιδιά

Εκδηλώσεις από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Δεκεμβρίου 20, 2019 0 Comments



Το βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΟΠΟΛΙΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν να γνωρίσετε από  κοντά
τη δημοφιλή food blogger ΜamaTsita

το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2020,
από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι,
στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΟΠΟΛΙΣ
(Λ. Κηφισίας & Δ. Βασιλείου 1, Ν. Ψυχικό).

Η MamaTsita σας περιμένει για να σας υπογράψει το βιβλίο της

ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΕΠΟΧΕΣ
Εποχικές συνταγές, ιστορίες και ιδέες από την κουζίνα μου!

ένα αληθινό βιβλίο μαγειρικής
φτιαγμένο με μεράκι και μπόλικη αγάπη!

Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,
σε συνεργασία με την Ομάδα Φωτογραφίας
της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς,
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου βιβλίου του Νίκου Βατόπουλου

ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ
Περπατώντας σε 24 πόλεις


την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, στις 8:15 μ.μ.,
στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Δημάρχου I, Ανδρεαδάκη),
στη Λιβαδειά.

Θα προλογίσουν ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας
και η αρχιτέκτονας-βουλευτής Γιώτα Πούλου.
Ο Νίκος Βατόπουλος θα μιλήσει για το βιβλίο του,
θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού
και θα υπογράψει αντίτυπα.
Θα ακολουθήσει προβολή ψηφιακού υλικού.

Το βιβλιοπωλείο BOOKTALKS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
του Στέφανου Τσιτσόπουλου

ΡΟΚ ΣΤΑΡ

την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020, στις 7 μ.μ.,
στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Αρτέμιδος 47, Π. Φάληρο).

Με αφορμή το βιβλίο, ο Στέφανος Τσιτσόπουλος
συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μαρία Μαρκουλή.

Το βιβλιοπωλείο ΣΠΟΡΟΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου μυθιστορήματος του Ηλία Μαγκλίνη

ΕΙΜΑΙ ΟΣΑ ΕΧΩ ΞΕΧΑΣΕΙ

την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020, στις 7 μ.μ.,
στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Δροσίνη 7, Κηφισιά).

Ο Ηλίας Μαγκλίνης θα μιλήσει για το βιβλίο του
και θα υπογράψει αντίτυπα.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.



Τo βιβλιοπωλείo ΤΟ ΘΕΜΑ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν σε μια συνάντηση
με την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων

ΑΛΚΗ ΖΕΗ

με αφορμή το νέο της παιδικό βιβλίο
ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι,
στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Φιλολάου 62, Βύρωνας).

Η Άλκη Ζέη συναντά τους αναγνώστες της, μικρούς και 
μεγάλους,
συζητά μαζί τους για το έργο της, απαντά στις ερωτήσεις 
τους
και υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων της.



Η Κυριώτισσας Ουτοπία
(Κίνηση Πολιτών Κυριώτισσας - Βέροια)
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν στην παρουσίαση
του βραβευμένου μυθιστορήματος του 
Γιώργου Συμπάρδη

ΑΔΕΛΦΙΑ

το Σάββατο18 Ιανουαρίου 2020, στις 7 μ.μ.,
στην αίθουσα του ζαχαροπλαστείου Σερεμέτας
(Αντωνίου Καμάρα 15, Βέροια).

Για το βιβλίο θα μιλήσει
η ποιήτρια-κριτικός λογοτεχνίας Άννα Αφεντουλίδου.
Ο Γιώργος Συμπάρδης θα απαντήσει σε ερωτήσεις του 
κοινού
και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ


Εκδηλώσεις για παιδιά

Το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΠΕΔΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση
με αφορμή το γιορτινό βιβλίο της Λούσι Ρόουλαντ

Ο ΓΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019, στις 11 το πρωί,
στο μικρό θέατρο του βιβλιοπωλείου ΕΠΙΠΕΔΟ
(Αβέρωφ 5, Λαμία).

O Αφράτος, ο χαδιάρης γάτος του Άγιου Βασίλη,
πάει και κοιµάται στα πιο απίθανα µέρη!
Έτσι, την παραµονή των Χριστουγέννων
παίρνει έναν υπνάκο µέσα σ’ ένα κουτί,
και όταν ξυπνάει, ανακαλύπτει ότι είναι τυλιγµένος για 
δώρο
και φορτωµένος στο έλκηθρο µαζί µε τα υπόλοιπα πακέτα!
Πώς θα γλιτώσει; Και πώς θα σώσει τα χριστουγεννιάτικα δώρα
από τους ληστές που θέλουν να τα κλέψουν;
Μαζί με τον Αφράτο ξεκινάμε
ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι γεμάτο περιπέτεια και 
παχνίδι!
Με θεατρικό παιχνίδι και τη δημιουργία ευφάνταστων 
στολιδιών
από ανακυκλώσιμα υλικά καλωσορίζουμε τα Χριστούγεννα!

Σχεδιασμός και εμψύχωση: Παιδαγωγική ομάδα Απ’ουσία
Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα παιδιά
από το «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα 
εκδηλώσεων
«Χριστούγεννα στο βιβλιοπωλείο Επίπεδο  
Ο αφηγητής των Χριστουγέννων 2019».

Σας περιμένουμε όλους και όλες!

Για παιδιά από 3 ετών
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΠΕΔΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση
με αφορμή το γιορτινό βιβλίο της Έμιλι Γκράβετ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ

την Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2019, στις 11 το πρωί,
στο μικρό θέατρο του βιβλιοπωλείου ΕΠΙΠΕΔΟ
(Αβέρωφ 5, Λαμία).

Στην έρημο Καλαχάρι τίποτα δε θυμίζει
τα Χριστούγεννα των περιοδικών!
Ούτε χιόνι ούτε έλατα ούτε χριστουγεννιάτικο γεύμα!
Έτσι ο Σάνι ξεκινάει ένα μεγάλο ταξίδι
αναζητώντας τα τέλεια Χριστούγεννα,
ώσπου ανακαλύπτει ότι μπορεί τελικά…
να τα άφησε πίσω του!
Ελάτε να καλωσορίσουμε τα Χριστούγεννα
με μουσικοκινητικές δραστηριότητες
και κατασκευή στολιδιών
που θυμίζουν Χριστούγεννα στην έρημο.

Σχεδιασμός και εμψύχωση: Παιδαγωγική ομάδα Απ’ουσία
Συμμετέχουν τα παιδιά
του παιδικού σταθμού-νηπιαγωγείου «Ζωγραφιά».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα 
εκδηλώσεων
«Χριστούγεννα στο βιβλιοπωλείο Επίπεδο 
Ο αφηγητής των Χριστουγέννων 2019».

Σας περιμένουμε όλους και όλες!

Για παιδιά από 3 ετών
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ





Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν τους μικρούς τους 
φίλους
σε εργαστήρι μουσικοκινητικής αγωγής
με αφορμή τα βιβλία της Ιρένα Τρεβιζάν

ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
και
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΑΒΑΝΑΣ

το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στις 12:30 το μεσημέρι,
στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Μια μικρή πυγολαμπίδα περιπλανιέται στο δάσος
και ψάχνει να βρει κάτι που θα την κάνει
να μην αισθάνεται τόσο ασήμαντη.
Ένα πουλάκι δυσκολεύεται να μάθει να πετάει και 
αποφασίζει
να ζητήσει τη βοήθεια των υπόλοιπων ζώων της σαβάνας.
Ελάτε να ακούσουμε και να ζωντανέψουμε τις 
δύο ιστορίες
ακούγοντας τους μαγευτικούς ήχους της φύσης.
Στο τέλος του εργαστηρίου
τα παιδιά θα δημιουργήσουν τη δική τους κατασκευή.

Εμψυχώνει η νηπιαγωγός, δασκάλα χορού
και kids yoga instructor Φωτεινή Χούτου.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!
Για παιδιά από 3 ετών

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail:
polychoros@metaixmio.gr



Το βιβλιοπωλείο Ο ΓΑΤΟΣ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ και οι εκδόσεις 
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση
στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων
«Γνωρίζω τα μουσεία μέσα από τα βιβλία».

Το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι,
θα γνωρίσουμε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Μαρίζας Ντεκάστρο

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Ένας οδηγός για παιδιά, ένα βιβλίο για τα έργα των Βυζαντινών,
που ζουν μια νέα ζωή
στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.
Πίσω τους κρύβονται άνθρωποι, επώνυμοι και ανώνυμοι,
κρύβονται αντιλήψεις για την τέχνη και τη ζωή.
Τα έργα τους μιλούν σ’ εμάς τους σημερινούς επισκέπτες,
επειδή στο καθένα τους ζει
ο καλλιτέχνης ή ο τεχνίτης που τα δημιούργησε.

Για παιδιά από 10 ετών
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καισαριανής και οι εκδόσεις 
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους
σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο

O ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΣ: ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ
σε διασκευή της Λίνας Σωτηροπούλου

την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι,
στον χώρο της βιβλιοθήκης
 (Υμηττού 57 & Ηρώων Σκοπευτηρίου, Καισαριανή).

Λένε πως στην αρχαία Αθήνα ζούσε
ένας νέος που τραγουδούσε πολύ ωραία, ο Ερωτόκριτος.
Λένε κιόλας για την κόρη του Βασιλιά
που η ομορφιά της δεν είχε ταίρι, την Αρετούσα.
Τι έγινε όταν η όμορφη Αρετούσα
άκουσε το τραγούδι του Ερωτόκριτου και μαγεύτηκε;

Η συγγραφέας Λίνα Σωτηροπούλου σας περιμένει
για να σας αφηγηθεί την ιστορία των δύο νέων
και να μάθουμε τελικά…,
αν έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Για παιδιά από 4 ετών
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΕΙΝ

Popular Posts

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ
Konstandina Alberti

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL
Ο ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ