Follow Us

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)
BEST SELLER

ΙΑΝΟΣ: Εργαστήρια Βιβλίου – Σεμινάρια | Άνοιξη 2022

IANOS

PUBLIC

Σεράνο. Η διάσημη πάστα που πήρε το όνομά της από τη Χιλιανή τραγουδίστρια που γοήτευσε τον Γεώργιο Παπανδρέου...

Ιανουαρίου 09, 2020 0 Comments


Το αηδόνι της Χιλής Ροσίτα Σεράνο μάγευε την αφρόκρεμα της ελληνικής πολιτικής και καλλιτεχνικής σκηνής στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950, με το απίστευτο ταπεραμέντο της και τη χαρακτηριστική της φωνή. 

Έκανε προγραμματισμένες εμφανίσεις σε καμπαρέ, όπως το «Στρέλνα» στην οδό Φιλελλήνων και τη «Φαντασία». Ήταν τόσο περιζήτητη και δημοφιλής που γνωστό ζαχαροπλαστείο στη Φωκίωνος Νέγρη, άρπαξε την ευκαιρία και έδωσε το όνομα της σε μια πάστα! 
Η μελαχρινή τραγουδίστρια έκανε τη φωτεινή , αλλά σχετικά σύντομη πορεία της στα καλλιτεχνικά πράγματα της εποχής και τα επόμενα χρόνια ξεχάστηκε. 
Έμεινε όμως το όνομά της στην ελληνική ζαχαροπλαστική χάρις στην εφευρετικότητα του επιχειρηματία. 
Η περίφημη γλυκιά πάστα Σεράνο! 
Λίγοι πλέον θυμούνται τη γλυκιά σοπράνο ή το φημολογούμενο ειδύλλιό της με το Γεώργιο Παπανδρέου. Ακόμα και η θρυλούμενη ένταση που προκάλεσε στη σχέση του με την τότε σύντροφό του, ηθοποιό Κυβέλη, έχει μάλλον ξεχαστεί. 

Το τροχαίο μετά το πάρτυ στο σπίτι του Γ.Παπανδρέου 

Η Σεράνο συνδέθηκε με τις αδελφές Βέμπο και άλλους πολλούς καλλιτέχνες τα χρόνια που έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. 
Αυτό όμως που σημάδεψε την παραμονή της ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε προξενήσει η ίδια στο Μαρούσι τον Ιούλιο του 1951. 
Σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ, η Χιλιανή αρτίστα οδηγούσε μια cabriole Chevrolet και τράκαρε τις πρώτες πρωινές ώρες με ένα λεωφορείο. 
Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο εάν δεν επέστρεφε με την παρέα της από το σπίτι του τότε αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης στο Καστρί… 
Στο κάμπριο της τραγουδίστριας επέβαιναν ακόμα η Σοφία και η Αλίκη Βέμπο, ο Μίμης Τραιφόρος και ο ενδυματολόγος Σκαλιντώ, που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στον Ερυθρό Σταυρό. 
Η υπόθεση έφτασε στα χέρια του αντιπολιτευόμενου τύπου και πριν να προκληθεί σκάνδαλο, έσπευσε ο ίδιος ο Παπανδρέου, ενοχλημένος να κάνει δηλώσεις:«ένα απλό δυστύχημα οι δημοσιεύσεις το μεταβάλουν σε μυθιστόρημα». Βέβαια, εφημερίδες της εποχής δεν άφησαν ασχολίαστα τα γεγονότα. 
Χαρακτηριστικό το έμμετρο ποίημα-άρθρο που σχολίαζε καυστικά τη βραδιά του ατυχήματος με κατακλείδα: «Πήγες με τον Παπανδρέου; Θα πληρώσεις τα σπασμένα!» 

Η δίκη και η ηλικία της … Βέμπο 

Η Σεράνο πρωτόδικα καταδικάστηκε ερήμην σε τέσσερις μήνες φυλάκιση, ενώ στο εφετείο τον Φεβρουάριο του 1953, προσήλθε στη δίκη της και τελικά αθωώθηκε, καθώς την τελευταία στιγμή ο μηνυτής Σαρ. Σαραντόπουλος απέσυρε τη μήνυση. 
Αυτό που όλοι θυμούνταν στο ακροατήριο είναι η κατάθεση της Σοφίας Βέμπο που δυσανασχέτησε όταν ο πρόεδρος της ζήτησε να πει την ηλικία της. Πιεζόμενη η Βέμπο δήλωσε ότι είναι 28 ετών και απλά όλοι χαμογέλασαν.
Το αντιναζιστικό παρελθόν της Σεράνο 

Η Rosita ήταν κόρη Χιλιανού διπλωμάτη και κλασσικής σοπράνο τραγουδίστριας και είχε κάνει καριέρα στην κατοχική Γερμανία. 
Αλλά όταν έσοδα από μια παράστασή της τα δώρισε σε Εβραίους πρόσφυγες, την κατηγόρησαν για κατασκοπία και διέφυγε από τη Γερμανία για να γλιτώσει τη σύλληψη. 
Εδώ συνδέθηκε με τις αδελφές Βέμπο και τραγούδησε και στα ελληνικά με τη βαθιά μελωδική της φωνή. Χαρακτηριστικό το τραγούδι της Βέμπο, «στη Λάρισα βγαίνει ο αυγερινός».

Αργυρός Λέοντας στον Ρομάν Πολάνσκι για τη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Χάρις «Ο Γερμανός κατάσκοπος»

Ιανουαρίου 09, 2020 0 Comments


Ο Γερμανός κατάσκοπος, το εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χάρις, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός τον Μάρτιο του 2015 σε μετάφραση του Κώστα Μπαρουξή, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Ρόμαν Πολάνσκι και με πρωταγωνιστές τους: Ζαν Ντυζαρντέν, Λουί Γκαρέλ, Εμανυέλ Σενιέ, Ματιέ Αμαλρίκ, με τον τίτλο Κατηγορώ.
Η ταινία απέσπασε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας τον Αργυρό Λέοντα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Παρίσι, 1895. Ο Άλφρεντ Ντρέιφους, ένας νεαρός Εβραίος αξιωματικός, έχει μόλις καταδικαστεί σε ισόβια φυλάκιση στο Νησί του Διαβόλου, κατηγορούμενος για προδοσία, και έχει υποστεί δημόσιο εξευτελισμό παρουσία είκοσι χιλιάδων ατόμων, με την αφαίρεση του στρατιωτικού βαθμού του. Ανάμεσα στους παρισταμένους και ο Ζορζ Πικάρ, ο φιλόδοξος και διανοούμενος αξιωματικός, προσφάτως διορισμένος επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, μέσω της οποία είχε «αποδειχτεί» ότι ο Ντρέιφους ήταν πληροφοριοδότης των Γερμανών. Αρχικά, ο Πικάρ είναι πεπεισμένος για την ενοχή του Ντρέιφους. Τυχαία, ωστόσο, ανακαλύπτει κάποια στοιχεία που του γεννούν υποψίες ότι υπάρχει κατάσκοπος στον γαλλικό στρατό, κινούμενος ελεύθερα. Καθώς οι αποδείξεις πληθαίνουν, φωτογραφίζοντας υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στη στρατιωτική-πολιτική ιεραρχία, ο Πικάρ φτάνει στο σημείο να αμφισβητήσει τόσο την
ορθότητα της καταδικαστικής για τον Ντρέιφους απόφασης, όσο και τα πιο βαθιά πιστεύω του για τη χώρα του και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Ρόμπερτ Χάρις ζωντανεύει το σκάνδαλο που απασχόλησε την κοινή γνώμη στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από ένα σκοτεινά σαγηνευτικό μυθιστόρημα κατασκοπευτικής δράσης και συνομωσιών.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΡΙΣ
γεννήθηκε το 1957 στο Νότιγχαμ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Εργάστηκε για έξι χρόνια ως ρεπόρτερ για το Panorama και το Newsnight του BBC, ως πολιτικός συντάκτης στον Observer και ως αρθρογράφος με τακτική στήλη στις εφημερίδες Sunday Times και Daily Telegraph. Το 2003 ανακηρύχθηκε Αρθρογράφος της Χρονιάς στα Βρετανικά Βραβεία Τύπου. Έχει γράψει πέντε βιβλία γενικών γνώσεων μεταξύ των οποίων το ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΧΙΤΛΕΡ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ ΤΟΥ (1986), το οποίο διασκευάστηκε για την τηλεόραση, και το μπεστ σέλερ ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ: Η ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΙΝΓΚΑΜ (1990). Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί το μυθιστόρημα του FATHERLAND, το οποίο μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και ήταν για μήνες το Νο 1 στους καταλόγους μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, το ΚΩΔΙΚΟΣ: ΑΙΝΙΓΜΑ, το οποίο γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τους Ντάγκρεϊ Σκοτ και Κέιτ Ουίνσλετ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ, που επίσης έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Κρεγκ, το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, που γυρίστηκε ταινία σε σκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι και με πρωταγωνιστές τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ
και Πιρς Μπρόσναν, το ΠΟΜΠΗΙΑ, το IMPERIUM, το CONSPIRATA – Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ, Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ και ΜΟΝΑΧΟ. Τα έργα του έχουν
μεταφραστεί σε 37 γλώσσες.

Σήμερα στο περιοδικό Books 'n' more φιλοξενούμε τη συγγραφέα Έστα Ράζου με αφορμή το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Απ’ όπου έρχεται η βοή '' από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη

Ιανουαρίου 09, 2020 0 Comments

Απ’ όπου έρχεται η βοή

Οπισθόφυλλο

Ιστορίες ανθρώπων που φωνάζουν φτάνει πια. Γιατί ήρθε η ώρα να βγάλουνε τις μάσκες και ν’ αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες τους.  
Ζωές που αλλάζουν ρότα ξαφνικά, αποζητώντας τη λύτρωση. Μέσα από τον έρωτα. Μέσα από το θάνατο.
Με το αφτί πάντα τεντωμένο, σαν τα σκυλιά που αλυχτάνε προσπαθώντας ν’ ακούσουν. Να καταλάβουν από πού έρχεται η βοή.
Ιστορίες ανθρώπων πολύ κοντινών μας.
Η δική μας, ίσως, ιστορία.



Σήμερα στο περιοδικό Books 'n' more φιλοξενούμε τη συγγραφέα Έστα Ράζου με αφορμή το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Απ’ όπου έρχεται η βοή '' από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη


1 Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας;

Όπως έγραψε μια blogger: «Μικρό αλλά θαυματουργό. Μην σας ξεγελάσει το μέγεθος. Απλά, απολαύστε το».

2 Ποιου βιβλίου συγγραφέας θα θέλατε να ήσασταν εσείς;

Θα ήθελα πολύ να έχω προλάβει να γράψω «Το γράμμα μιας άγνωστης», του Στέφαν Τσβάιχ. Αυτή η αίσθηση να κοιτάς από την κλειδαρότρυπα τον ίδιο σου τον εαυτό -ό,τι είσαι, ό,τι θέλεις να γίνεις- με συνεπαίρνει.

3 Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;

Όλοι ζουν μέσα μου. Ακόμη. Συνεχίζουν να αναπνέουν άρα εξελίσσονται. Ποιος ξέρει. Ίσως βγουν και πάλι στο χαρτί.

4 Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Ακόμη μια ποιητική συλλογή και μια νουβέλα, νομίζω.

5 Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Ανάλογα τη στιγμή μου, το κάθε βιβλίο με επιλέγει. Είναι μαγικό. Ερωτεύομαι τη γραφή του κάθε συγγραφέα που με «συμπαρασύρει».

6 Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε και ποιό το τελευταίο;

Δεν θυμάμαι το πρώτο. Αλλά τελευταίο είναι το «Νυχτοδάσος» της Djuna Barnes.

7 Αν σας έλεγα να καλέσετε έναν συγγραφέα σε δείπνο, ποιον θα διαλέγατε και γιατί;

Σε προηγούμενη συνέντευξη είχα ισχυριστεί πως δεν θα καλούσα κανέναν, από φόβο μήπως εκπέσει στα μάτια μου. Τι πιο ωραίο; Οι συγγραφείς, όπως και οι ήρωες να συνεχίσουν να ζουν μέσα μας. Πόσο δύσκολη και απογοητευτική είναι η απομυθοποίηση κάποιες φορές.

8 Τι δεν θα ξανακάνατε πλέον;

Δεν θα έχανα χρόνο. Πολύτιμο και τρέχων.

9 Πώς νιώθετε όταν γράφετε τη λέξη τέλος στο βιβλίο σας;

Δεν τη γράφω ποτέ. Ίσως γι’ αυτό νιώθω το χνώτο των ηρώων μου ακόμα.

10 Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;

Είναι μια σχέση ερωτική. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

11 Πείτε μας τρία χαρακτηριστικά σας.

Αντ’ αυτού θα σας πω τρία χαρακτηριστικά που λατρεύω στους ανθρώπους:

-σιωπή

-ευγένεια

-ταπεινότητα

12 Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;

Την ποιητική συλλογή « Στον Έρωτα Παίρνεις Σχήματα», Οκτώβριος 2015 και τη συλλογή διηγημάτων «Απ’ όπου έρχεται η βοή», Απρίλιος 2019. Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

13 Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωάς σας;

Δεν υπάρχει τέλος, παρά άλλη μια κορύφωση της στιγμής ή της ίδιας της ζωής των ηρώων. Είναι αυτόνομοι. Εγώ απλά τους ακούω αποτυπώνοντας τα θέλω τους στο χαρτί.

14 Σε ποιά πόλη/χώρα και σε ποιό έτος διαδραματίζεται το βιβλίο σας με τίτλο: « Απ’ όπου έρχεται βοή;»

Υπάρχει μια ποικιλία στο χώρο και στο χρόνο. Από την Αμερική και την Αίγυπτο ως τη νησιωτική Ελλάδα και την Αθήνα. Κάποια διηγήματα είναι στο σήμερα, άλλα πάλι περνοδιαβαίνουν από διάφορες στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας μας.

Τέλος, πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Σας παραπέμπω στο οπισθόφυλλο:

Ιστορίες ανθρώπων που φωνάζουν φτάνει πια. Γιατί ήρθε η ώρα να βγάλουνε τις μάσκες και ν’ αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες τους.

Ζωές που αλλάζουν ρότα ξαφνικά, αποζητώντας τη λύτρωση. Μέσα από τον έρωτα. Μέσα από το θάνατο.

Με το αφτί πάντα τεντωμένο, σαν τα σκυλιά που αλυχτάνε προσπαθώντας ν’ ακούσουν. Να καταλάβουν από πού έρχεται η βοή.

Ιστορίες ανθρώπων πολύ κοντινών μας.

Η δική μας, ίσως, ιστορία.


Σας ευχόμαστε πολλές επιτυχίες και πάντα να έχετε έμπνευση~
Αλίνα Παπαδοπούλου & συνεργάτες

Πανσέληνος του λύκου: Έκλειψη στην πρώτη πανσέληνο του 2020 – Ορατή και από την Ελλάδα

Ιανουαρίου 09, 2020 0 Comments
Η πρώτη πανσέληνος του 2020, που θα συμβεί το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου (γνωστή στην Αμερική και ως «πανσέληνος του λύκου»), θα συνδυαστεί με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.
Σε μια έκλειψη παρασκιάς, η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής. Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.
Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA. Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς.

Μπαρ-βιβλιοθήκες διασκεδάζουν και… μορφώνουν!

Ιανουαρίου 05, 2020 0 Comments

Μια νέα τάση φέρνει διαφορετικό αέρα στον χώρο της διασκέδασης, προτείνοντας ένα ποτό συντροφιά με ένα καλό βιβλίο!
Η τάση ξεκίνησε από τη Βρετανία και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε όλον τον κόσμο, όπου μπαρ γέμισαν κυριολεκτικά με βιβλία, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους χώρους τους με άνετα καθίσματα και ειδικό φωτισμό, έτσι ώστε να προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν ένα καλό βιβλίο μαζί με το ποτό τους.
prague-bar-books-a.jpg
Τα book bars ή αλλιώς librarie-bars έγιναν must και πλέον συγκεντρώνουν λάτρεις της διασκέδασης και της λογοτεχνίας που συνδυάζουν άριστα το… τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Επιπλέον, πολλά από αυτά λειτουργούν και ως δανειστικές βιβλιοθήκες, δίνοντας τη δυνατότητα στους θαμώνες να επιλέξουν το βιβλίο που επιθυμούν και στη συνέχεια να το επιστρέψουν.

Στον “κατάλογό” τους περιλαμβάνουν έργα κλασικά, ιστορικά, περιοδικά και μυθιστορήματα παράλληλα με… μαρτίνι, μοχίτο, κρασί ή μπύρα – με τα απαραίτητα συνοδευτικά σνακ και τη μουσική -παρόλα αυτά- στη διαπασών!

book-bar49.jpg
1. Auckland, Νέα Ζηλανδία
bar-book-bar7.jpg
bookbar9
2. The Wellesbourne, Λος Άντζελες
Wellesbourne.jpg
bookbar1
3. Library-Bar, Λονδίνο
london-bar602.jpg
bookbar8
4. Swan & Edgar, Λονδίνο
bookbar2
5. The Library Bar, Νέα Υόρκη
bookbar3
6. The Laundromat Café, Ισλανδία
bookbar4
7. Bookstore Bar, Ουέλιγκτον
BookstoreBar21.jpg
bookbar10
8. Hemingway’s Lounge, ΗΠΑ
bar-books054.jpg
 bookbar5 1
9. Book Bar, Θιβέτ
lasha-Varia-62.jpg
10. Týnská Bar and Books, Πράγα
tynska_16.jpg
bookbar7

«Γυρεύω πάντα το φιλί»: Το μελοποιημένο ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και η μυστική ακροστιχίδα.

Ιανουαρίου 05, 2020 0 Comments


«Καημός, αλήθεια, να περνώ του έρωτα πάλι το στενό...»


Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1888 στην Αθήνα. Ποιητής της περιόδου του Μεσοπολέμου, ένας από τους «καταραμένους» και «ιδανικούς αυτόχειρες» της λογοτεχνίας μας. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοσυμβολιστικής και νεορομαντικής σχολής. Γνωστός στην τότε αθηναϊκή κοινωνία για τις εκκεντρικές εμφανίσεις και τη δεδηλωμένη ομοφυλοφιλία του.

Ο εθισμός του στις ναρκωτικές ουσίες, οι κακουχίες της κατοχής και τα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, αφού είχε εξανεμίσει την οικογενειακή του περιουσία, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία στις 7 Ιανουαρίου του 1944 στο σπίτι του στα Εξάρχεια.

Η ποίησή του έχει σαφείς επιρροές από το ρεύμα του αισθητισμού, με πρότυπο τον Όσκαρ Ουάιλντ. Οι στίχοι του τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα τολμηροί και με έντονα τον μελαγχολικό τόνο. Ο Λαπαθιώτης ασχολήθηκε επίσης με το λογοτεχνικό δοκίμιο, τη μετάφραση, τη μουσική σύνθεση, ενώ, τέλος, έγραψε και θεατρικά έργα. Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει συνθέτες, όπως οι Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Ζαμπέτας, Νίκος Ζιώγαλας, Νίκος Ξυδάκης, Νότης Μαυρουδής, Κώστας Λειβαδάς, κ.α.

Το συγκεκριμένο ποίημα γράφτηκε στις 07/08/1928

Eρωτικό

Καημός, αλήθεια, να περνώ του έρωτα πάλι το στενό,
ώσπου να πέσει η σκοτεινιά, μια μέρα του θανάτου…
Στενό βαθύ και θλιβερό, που θα θυμάμαι για καιρό,
τι μου στοιχίζει στην καρδιά, το ξαναπέρασμά του.
Ας είναι, ωστόσο, τι ωφελεί; Γυρεύω πάντα το φιλί,
στερνό φιλί, πρώτο φιλί, και με λαχτάρα πόση!
Γυρεύω πάντα το φιλί, που μου το τάξανε πολλοί,
κι όμως δεν μπόρεσε κανείς, ποτέ, να μου το δώσει…
Ίσως μια μέρα, όταν χαθώ, γυρνώντας πάλι στο βυθό,
και με τη Νύχτα, μυστικά, γίνουμε, πάλι, ταίρι,
αυτό το ανεύρετο φιλί, που το λαχτάρησα πολύ,
σα μια παλιά της οφειλή, να μου το ξαναφέρει!

Ο Λαπαθιώτης έγραψε το ποίημα αυτό το 1928 για τον Κώστα Γκίκα, που ήταν κι ο μεγάλος έρωτάς του. Άλλωστε, το «Ερωτικό» έχει ακροστιχίδα που σχηματίζει το όνομα «Κώστας Γκίκας». Το ποίημα μελοποιήθηκε από τον Νίκο Ξυδάκη. Πρώτη εκτέλεση: Ελευθερία Αρβανιτάκη:

Το ποίημα δεν δημοσιεύτηκε όσο ζούσε ο ποιητής. Βρισκόταν στα χαρτιά που παρέδωσε ο κληρονόμος του Λαπαθιώτη στον Άρη Δικταίο, το 1964, για να ετοιμάσει τη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του. Καθώς το αντέγραφε ο Δικταίος, πρόσεξε πως υπάρχει ακροστιχίδα, δηλαδή τα πρώτα γράμματα κάθε στίχου σχημάτιζαν το όνομα Κώστας Γκίκας.

Ο Κώστας Γκίκας ήταν από το Μενίδι και ήταν ο μεγάλος έρωτας του Λαπαθιώτη -συνδέονταν ίσως από το 1925 και έως τουλάχιστον το 1937. Το ποίημα γράφτηκε το 1928.

Στο αρχείο Λαπαθιώτη στο ΕΛΙΑ δεν υπάρχει το χειρόγραφο του ποιήματος, όμως υπάρχει ένα άλλο ποίημα του Λαπαθιώτη με ακροστιχίδα, που είναι πολύ λιγότερο γνωστό -αξίζει λοιπόν να το δούμε παρακάτω.

Είναι γλυκοθλιμμένα τα ματάκια σου
Κι είναι η ψυχή μου τόσο πονεμένη!
Μέσ’ από το γλυκόλαλο χειλάκι σου
Ουράνιο μύρο αγάπης ανασαίνει…
Μακρυά σου τι με νοιάζει αν γλυκοχάραμα
Ροδίζει στα βουνά τα χρυσωμένα;
Αυγούλες κρυσταλλένιες και ολογάλανες
Τα μάτια σου μονάχα είναι για μένα!
Νύχτα και μέρα εγώ διψώ τη μέθη τους,
Είναι η ψυχή μου τόσο πονεμένη
Ολόγλυκα η λαχτάρα μου και η θλίψη μου,
Σαν ίσκιος, μ’ ένα γέλιο σου πεθαίνει!

Υγρά τα μάτια μου είναι από τα κλάματα…
Η νύχτες, τα φεγγάρια τα θλιμμένα,
Η θάλασσα, το φως, τα ροδοσύννεφα
Σιμά σου μοναχά, γλυκό τρελόπαιδο,
Λάμπουν και φέγγουν κι είναι ωραία για μένα!…

Η ακροστιχίδα είναι διπλή, πλεχτή. Οι μονοί στίχοι σχηματίζουν το όνομα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ και οι ζυγοί το επώνυμο ΚΟΡΤΕΣΗΣ -είναι ο νεαρός από την Ίο με τον οποίο συνδεόταν ο Λαπαθιώτης από το 1906 ως το 1910 περίπου, δηλαδή σε ηλικία 18-22 χρονών.

Να προσέξουμε ότι ο τέταρτος στίχος από το τέλος είναι γραμμένος σύμφωνα την ορθογραφία της εποχής «Η νύχτες», αντί «Οι νύχτες», και δεν μπορούμε να τον εκσυγχρονίσουμε διότι χαλάει την ακροστιχίδα.

Στην πίσω πλευρά του χαρτιού υπάρχει μια πλεγμένη υπογραφή:
ΝαπολέΩν ΛαπαθιώτΗΣ


Τα πέντε υπερμεγέθη γράμματα που επισκιάζουν τα άλλα τα μικρούτσικα σχηματίζουν το όνομα ΝΩΛΗΣ, που είναι κυκλαδίτικο υποκοριστικό του «Μανώλης» -και τον Γλέζο τον φωνάζουν έτσι στο χωριό του.
Πολυσυζητημένος, ο Λαπαθιώτης, – όχι τόσο για το αριστουργηματικό έργο του, όπως θα έπρεπε – αλλά γιατί με τη ζωή του προκάλεσε τη συντηρητική κοινωνία της εποχής κι ας ήταν πάντα διακριτικός, κλεισμένος στον εαυτό του και συγκρατημένος, μέχρι τη στιγμή της αυτοκτονίας του, το 1944.

Ήταν ωστόσο αδιανόητο για την υποκριτική μεσοπολεμική Αθήνα, να δεχθεί έναν λογοτέχνη που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλα όσα ήταν απαγορευμένα δια ροπάλου:
Ήταν άθεος, κομμουνιστής, ομοφυλόφιλος και ναρκομανής.

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΕΙΝ

Popular Posts

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ
Konstandina Alberti

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL
Ο ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ