Follow Us

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)

Το τραγούδι του Αχιλλέα (trade edition)
BEST SELLER

ΙΑΝΟΣ: Εργαστήρια Βιβλίου – Σεμινάρια | Άνοιξη 2022

IANOS

PUBLIC

Βραβεία 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων

Δεκεμβρίου 04, 2020 0 Comments

 


Στον Χάγκεν Φλάισερ & στον Ρόντρικ Μπίτον απονέμονται τα Βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι βραχείς κατάλογοι για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και πεζογράφο. Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα Βραβεία 2020 συνοδεύει ειδική έκδοση για το ιστορικό των βραβείων, που περιλαμβάνει ανθολογία όπου μέλη της Εταιρείας αυτοανθολογούνται.

Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2020 Εταιρείας Συγγραφέων

Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει o άλλοτε μαθητής του και νυν συνάδελφος Ιάσονας Γ. Χανδρινός. Το ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, Διδώ Σωτηρίου, και ο ανιψιός της Νίκος Μπελογιάννης υπήρξαν ευεργέτες της Εταιρείας Συγγραφέων. Δώρισαν στο Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διαμέρισμα στην οδό Κοδριγκτώνος με την προϋπόθεση να στεγάζει τα γραφεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Το γλυπτό του Βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο (Θεόδωρο Παπαδημητρίου).

Ο Χάγκεν Φλάισερ (Hagen Fleischer) γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε (Ιστορία, Επικοινωνία/ΜΜΕ) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1979 δίδαξε Ιστορία του 20ού αιώνα (στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών) και ήταν πιθανώς ο πρώτος που εισήγαγε τη δεκαετία του ’40 –και αποσιωπημένες ή λογοκριμένες θεματικές– στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το 1985 έγινε (και) Έλληνας πολίτης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά προγράμματα και επιτροπές έρευνας, λ.χ., στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών που διερεύνησε το παρελθόν του Αυστριακού προέδρου Kurt Waldheim (1987-88), στην European Scientific Foundation με αντικείμενο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1994-2005), στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα γερμανικά πολεμικά χρέη (Ουάσιγκτον, State Department, 1998), στην Έκθεση για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ (Αμβούργο κ.α., 2001-2004). Τον Απρίλιο 2010 επισκέφθηκε με 17 νέους ιστορικούς το Βερολίνο και άλλους γερμανικούς τόπους μνήμης του Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Από τους καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε επανειλημμένα στη δημόσια τηλεόραση. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 μελέτες.

Βραβείο Δαίδαλος 2020 Εταιρείας Συγγραφέων

Το Βραβείο Δαίδαλος 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα και την επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει ο συγγραφέας, διευθυντής του ΜΙΕΤ και μέλος της Εταιρείας, Διονύσης Καψάλης. Η Εταιρεία έχει πολλαπλές συνδέσεις με το όνομα του αρχιτέκτονα του λαβύρινθου και κατασκευαστή μυθικών εξαρτίσεων για πτήσεις, η επικινδυνότητα των οποίων προσιδιάζει στη λογοτεχνία. Το γλυπτό του Βραβείου Δαίδαλος έχει φιλοτεχνηθεί από την εικαστικό, συγγραφέα και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ηρώ Νικοπούλου.

Ο Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο της Σκοτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Peterhouse (Πανεπιστήμιο του Cambridge) και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ως το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London και από το 2012 ως το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου από το 2018 παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996), Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (2003), Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (2020). Το 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού επέδωσε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής «για την εμβληματική συμβολή του στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας».

Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τους βραχείς καταλόγους για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων. Οι αποφάσεις για τους βραχείς καταλόγους και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2020 Εταιρείας Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας: Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη (πρόεδρο της επιτροπής) και Αριστέα Παπαλεξάνδρου.

ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
(εκδόσεις 2019, κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)

Αθηνά Βογιατζόγλου, Ερωτοπαίγνια, Κέδρος
Γεώργιος Γιαννούτσος, Προσωρινό, Όταν
Φιλία Κανελλοπούλου, Τα μέσα μου, Οροπέδιο
Μαριάνα Λαλαούνη, Έρμαιο, Μανδραγόρας
Νατάσα Πανδή, 24 ποιήματα για τη μετακόμιση, Μελάνι
Φώτης Σκουρλέτης, Φαντάσματα, Βακχικόν
Μάριος Χατζηπροκοπίου, Τοπικοί Τροπικοί, Αντίποδες

Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2020 Εταιρείας Συγγραφέων

Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας: Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη (πρόεδρο της επιτροπής), Μαρία Φακίνου και Κώστα Χατζηαντωνίου.

ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
(εκδόσεις 2019, κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)

Ισμήνη Ζαγοραίου, Εξ απροόπτου έρωτες, Βακχικόν
Γιώργος Θάνος, Τα καύκαλα, Ιωλκός
Βάσω Καλαντίδου, Στην πέτρα χαραγμένα, Ενύπνιον
Δήμητρα Λουκά, Κόμπο τον κόμπο, Κίχλη
Μιχάλης Μαλανδράκης, Patriot, Πόλις
Άγγελος Μανουσόπουλος, Στην πόλη των ξένων, Bell
Γεωργία Μιχαλαριά, Εκτροφείο θηραμάτων, Γκοβόστης

Η Εταιρεία Συγγραφέων θερμά ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό. Ευχαριστίες πρωτίστως οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη της αναβαθμισμένης προβολής των Βραβείων εν μέσω πανδημίας. Τα υγειονομικά μέτρα δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση τελετής για την απονομή των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, που είχε οριστεί για τα τέλη Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. 

Η παρουσίαση των Βραβείων θα γίνει διαδικτυακά στις αρχές του επόμενου έτους.

20ό Διοικητικό Συμβούλιο (5 Μαΐου 2019)
Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος
Ιωσήφ Βεντούρας, αντιπρόεδρος
Αγγελική Στρατηγοπούλου, γενική γραμματέας
Μαρίζα Ντεκάστρο, ταμίας
Μαρία Κούρση, μέλος
Φαίδων Ταμβακάκης, μέλος
Έλενα Χουζούρη, μέλος

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ-ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΑ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

Δεκεμβρίου 02, 2020 0 Comments



ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ 
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΑΡΟΥΛΑ

Στην τρίτη μου ποιητική συλλογή ακολουθώ πιστά το ύφος που έχω επιλέξει να ντύνω τις σκέψεις μου που από πάντα έχω συνηθίσει να τις παρομοιάζω με θάλασσες, άλλοτε φουρτουνιασμένες και άλλοτε ήρεμες και γαλήνιες. Μα πάντα μοιάζουν απέραντες και κρύβουν τον δικό τους ουρανό. Τη δική τους αμμουδιά. Κανένας δεν έχει καταφέρει να τις αγγίξει. Κανένας δεν μπορεί να τις αρπάξει, ούτε τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας.

Θέλω να πάψουν για μια ακόμα φορά να ανήκουν μόνο σε μένα. Θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας. Με όλους εσάς. Και σε αυτό το βιβλίο μπορούμε να διακρίνουμε πράγματα που βρίσκονταν και στις προηγούμενες συλλογές.

Έχοντας περάσει χρόνια καταθλίψεων και δυσβάστακτης μοναξιάς, μπορώ μετά από χρόνια να τα κοιτάξω στα μάτια και να μιλήσω για όλα εκείνα. Πολλές φορές αυτά που γράφω είναι πικρά, μελαγχολικά, ίσως και σκληρά κάποιες φορές, προσπαθώ όμως πάντα να αφήνω και πίσω και μία νότα αισιοδοξίας.

 Αυτά που θα διαβάσατε είναι ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα. Κρύβονται μέσα και κάποια παραμύθια για τους ανθρώπους που μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με το παιδί που υπήρξαν κάποτε.Ο έρωτας δεν λείπει ποτέ από τις συλλογές μου όπως η ευαισθησία και ο ρομαντισμός. Ελπίζω μέσα να βρείτε κάποιοι τον εαυτό σας.

Απευθύνονται όσα γράφω σε ονειροπόλους ανθρώπους που δεν μεγάλωσαν ποτέ. Πέφτουν κάτω, ματώνουν, λυγίζουν, σηκώνονται και προσπαθούν ξανά.

Μην το βάζετε ποτέ κάτω, στην επόμενη στάση η ΖΩΗ μας περιμένει με ανοιχτές τις αγκάλες της να ζεστάνει τις καρδιές μας.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Βιργινία Μαρουλά γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε διαιτολογία, αλλά δεν την άσκησε ποτέ. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Άρωμα. Η μία έχει τον τίτλο “Σκέψεις και Συναισθήματα” και η άλλη “Συνεπιβάτες στο όνειρο”.

Άλλη μία αγάπη της είναι το θέατρο.‘Εχει παίξει σε διάφορες παραστάσεις και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, επίσης συμμετείχε και σε δύο ταινίες μικρού μήκους. Τελευταία την έχει κερδίσει το ραδιόφωνο. Στον φιλανθρωπικό σταθμό la famiglia web radio βρήκε το βήμα που ήθελε ώστε να παρουσιάζει με την εκπομπή “Μικρές Περιπλανήσεις” τη μουσική καθώς και τους ανθρώπους που εκτιμά και θαυμάζει.

 Πρώτη της αγάπη όμως παραμένει η συγγραφή, αυτό που ήθελε και ονειρευόταν από παιδί, να εξιστορεί τις ιστορίες της, να μοιράζεται όλα αυτά που σκέφτεται και αισθάνεται. Ένα χαρτί και ένα στυλό, το γράψιμο και η έκφραση, είναι η δική της λύτρωση, το καταφύγιό της από όπου πάντα βγαίνει δυνατή, με καινούργια φτερά και με έναν καινούργιο δρόμο να ανοίγεται μπροστά της!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ BOOKS 'N' MORE ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΜΑΡΟΥΛΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ


Η ΧΑΡΑΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

 

Η σκοτεινιά αφού σκέπασε τα πάντα μες την πόλη

βρήκε ένα μικρό πέρασμα και μπήκε στο σπίτι

περιηγήθηκε για λίγο στα δωμάτια

 και μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με ‘σένα.

 

Ήθελε ένα μέρος μέσα σου που να μπορεί να κρυφτεί

δεν τα κατάφερε όμως, εσύ είσαι γεμάτος φως,

πώς να καταφέρει να σε νικήσει το σκοτάδι;

Νιώθοντας ταπεινωμένη και πολύ θυμωμένη

στράφηκε τώρα προς εμένα.

 

Εδώ, θα σταθείς τυχερή, είμαι εύκολο θύμα

δεν θα σου αντισταθώ πολύ,

πάνε χρόνια πια που το μαύρο χρώμα

κυριαρχεί ανενόχλητο

στη δικιά μου ψυχή και ζωή.

 

Τη νιώθω να γλιστρά δεξιά και αριστερά σε ολόκληρό μου το κορμί

προσπαθεί να ανακαλύψει την κάθε μου πλευρά.

Έπειτα συνέχισε την εξερεύνησή της στο πρόσωπό μου

που είχε φορέσει τη μάσκα αυτή

που γνωρίζεις καλά του τρόμου.

 

Βρέθηκα σε κρύες κατακόμβες

με χιλιάδες πτώματα δίπλα μου να αναπαύονται.

Μπορώ να αγγίξω τις παλάμες τους

δεν υπάρχουν όμως μάτια να κοιτάξεις,

τη θέση που άλλοτε βρισκόντουσαν την έχεις πάρει εσύ,

δεν το περίμενα ότι θα ήσουνα και εκεί.

 

Το ενδιαφέρον που έτρεφε για το άτομό του

για κάποιον απροσδιόριστο λόγο είχε σβήσει

και επέλεξε με συνοπτικές διαδικασίες

τότε να με αφήσει.

 

Ίσως να φταίνε τα ευρήματα που τόση ώρα

ψάχνοντας πάνω μου είχε βρει.

Δεν είπε όμως τίποτα για αυτά,

ούτε και για άλλα πράγματα ασήμαντα ή σημαντικά.

 

Όπως μπήκε με τον ίδιο τρόπο έξω βγήκε...

Και βάλθηκα να κοιτάζω με επιμονή

της χαραμάδας την πόρτα και να

αναρωτιέμαι, για που να το έχει βάλει τώρα.

 

Ώσπου αισθάνθηκα κουρασμένη

λες και έσκαβα κάτω από έναν μεγάλο

ήλιο εκείνα που είχα κλέψει

τα πορτοκάλια απ’ τον κήπο.

 

Τι ωραία που θα ήταν ο κόσμος

να πλημμύριζε παντού με φως

θα έπαυε ο άνθρωπος να παλεύει μοναχός,

και να μην υπήρχες  να τελειώναμε πια

από όλες αυτές τις απρόσκλητες τις καταιγίδες.

 Για να αποκτήσεις και εσύ την ποιητική συλλογή κάλεσε στο 698-6522855 ή κάνε την παραγγελία σου σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο και στο site του εκδοτικού https://ekdoseisaroma5.webnode.gr/

 

 

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

ΑΝΕΓΓΙΧΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ

ΕΚΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΕΙΝ

Popular Posts

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ... ΥΠΗΡΞΑΜΕ
Konstandina Alberti

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΩΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ
ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΣΤΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL
Ο ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ