Στον Χάγκεν Φλάισερ & στον Ρόντρικ Μπίτον απονέμονται τα Βραβεία Διδώ Σωτηρίου και Δαίδαλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι βραχείς κατάλογοι για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια/ποιητή και πεζογράφο. Με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα Βραβεία 2020 συνοδεύει ειδική έκδοση για το ιστορικό των βραβείων, που περιλαμβάνει ανθολογία όπου μέλη της Εταιρείας αυτοανθολογούνται.
Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2020 Εταιρείας Συγγραφέων
Το Βραβείο Διδώ Σωτηρίου 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει o άλλοτε μαθητής του και νυν συνάδελφος Ιάσονας Γ. Χανδρινός. Το ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας, Διδώ Σωτηρίου, και ο ανιψιός της Νίκος Μπελογιάννης υπήρξαν ευεργέτες της Εταιρείας Συγγραφέων. Δώρισαν στο Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διαμέρισμα στην οδό Κοδριγκτώνος με την προϋπόθεση να στεγάζει τα γραφεία της Εταιρείας Συγγραφέων. Το γλυπτό του Βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνηθεί από τον εκλιπόντα γλύπτη Θόδωρο (Θεόδωρο Παπαδημητρίου).
Ο Χάγκεν Φλάισερ (Hagen Fleischer) γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε (Ιστορία, Επικοινωνία/ΜΜΕ) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1979 δίδαξε Ιστορία του 20ού αιώνα (στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθηνών) και ήταν πιθανώς ο πρώτος που εισήγαγε τη δεκαετία του ’40 –και αποσιωπημένες ή λογοκριμένες θεματικές– στην πανεπιστημιακή διδασκαλία. Το 1985 έγινε (και) Έλληνας πολίτης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά προγράμματα και επιτροπές έρευνας, λ.χ., στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών που διερεύνησε το παρελθόν του Αυστριακού προέδρου Kurt Waldheim (1987-88), στην European Scientific Foundation με αντικείμενο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1994-2005), στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα γερμανικά πολεμικά χρέη (Ουάσιγκτον, State Department, 1998), στην Έκθεση για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ (Αμβούργο κ.α., 2001-2004). Τον Απρίλιο 2010 επισκέφθηκε με 17 νέους ιστορικούς το Βερολίνο και άλλους γερμανικούς τόπους μνήμης του Πολέμου και του Ολοκαυτώματος. Από τους καρπούς αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε επανειλημμένα στη δημόσια τηλεόραση. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 μελέτες.
Βραβείο Δαίδαλος 2020 Εταιρείας Συγγραφέων
Το Βραβείο Δαίδαλος 2020 της Εταιρείας Συγγραφέων απονέμεται στον Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) για την πολύπλευρη προσφορά του στα Γράμματα και την επικοινωνία των λαών μέσω του πολιτισμού, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Για τον τιμώμενο θα μιλήσει ο συγγραφέας, διευθυντής του ΜΙΕΤ και μέλος της Εταιρείας, Διονύσης Καψάλης. Η Εταιρεία έχει πολλαπλές συνδέσεις με το όνομα του αρχιτέκτονα του λαβύρινθου και κατασκευαστή μυθικών εξαρτίσεων για πτήσεις, η επικινδυνότητα των οποίων προσιδιάζει στη λογοτεχνία. Το γλυπτό του Βραβείου Δαίδαλος έχει φιλοτεχνηθεί από την εικαστικό, συγγραφέα και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Ηρώ Νικοπούλου.
Ο Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Beaton) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο της Σκοτίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Peterhouse (Πανεπιστήμιο του Cambridge) και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο ίδιο πανεπιστήμιο με θέμα το ελληνικό δημοτικό τραγούδι. Από το 1988 ως το 2018 ήταν καθηγητής στην Έδρα Κοραή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Φιλολογίας στο King’s College London και από το 2012 ως το 2018 διευθυντής του Κέντρου Ελληνικού Σπουδών στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου από το 2018 παραμένει ως ομότιμος καθηγητής. Ανάμεσα στα βιβλία του είναι: Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία (1996), Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο (2003), Ο πόλεμος του Μπάιρον: ρομαντική εξέγερση, Ελληνική Επανάσταση (2016) και Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους (2020). Το 2019 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού επέδωσε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής «για την εμβληματική συμβολή του στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας».
Παράλληλα, η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τους βραχείς καταλόγους για τα Βραβεία Γιάννη Βαρβέρη και Μένη Κουμανταρέα, που έχει θεσπίσει με στόχο την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών/τριών και πεζογράφων. Οι αποφάσεις για τους βραχείς καταλόγους και τα εν λόγω βραβεία λαμβάνονται από κριτικές επιτροπές που ορίζει επί θητεία το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη 2020 Εταιρείας Συγγραφέων
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο ποιήτρια ή ποιητή βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του ποιητή και ιδρυτικού μέλους της Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες ποιητικές φωνές της χώρας. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας: Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργο Γώτη (πρόεδρο της επιτροπής) και Αριστέα Παπαλεξάνδρου.
ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
(εκδόσεις 2019, κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)
Αθηνά Βογιατζόγλου, Ερωτοπαίγνια, Κέδρος
Γεώργιος Γιαννούτσος, Προσωρινό, Όταν
Φιλία Κανελλοπούλου, Τα μέσα μου, Οροπέδιο
Μαριάνα Λαλαούνη, Έρμαιο, Μανδραγόρας
Νατάσα Πανδή, 24 ποιήματα για τη μετακόμιση, Μελάνι
Φώτης Σκουρλέτης, Φαντάσματα, Βακχικόν
Μάριος Χατζηπροκοπίου, Τοπικοί Τροπικοί, Αντίποδες
Βραβείο Μένη Κουμανταρέα 2020 Εταιρείας Συγγραφέων
Η Εταιρεία Συγγραφέων απονέμει κάθε χρόνο σε πρωτοεμφανιζόμενη/ο πεζογράφο βραβείο που θεσπίστηκε στη μνήμη του πεζογράφου και ιδρυτικού μέλους της Μένη Κουμανταρέα (1931-2014) και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες πεζογραφικές φωνές της χώρας. Η κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους συγγραφείς και μέλη της Εταιρείας: Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη (πρόεδρο της επιτροπής), Μαρία Φακίνου και Κώστα Χατζηαντωνίου.
ΒΡΑΧΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
(εκδόσεις 2019, κατά αλφαβητική σειρά των συγγραφέων)
Ισμήνη Ζαγοραίου, Εξ απροόπτου έρωτες, Βακχικόν
Γιώργος Θάνος, Τα καύκαλα, Ιωλκός
Βάσω Καλαντίδου, Στην πέτρα χαραγμένα, Ενύπνιον
Δήμητρα Λουκά, Κόμπο τον κόμπο, Κίχλη
Μιχάλης Μαλανδράκης, Patriot, Πόλις
Άγγελος Μανουσόπουλος, Στην πόλη των ξένων, Bell
Γεωργία Μιχαλαριά, Εκτροφείο θηραμάτων, Γκοβόστης
Η Εταιρεία Συγγραφέων θερμά ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στο εγχείρημα αυτό. Ευχαριστίες πρωτίστως οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη της αναβαθμισμένης προβολής των Βραβείων εν μέσω πανδημίας. Τα υγειονομικά μέτρα δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση τελετής για την απονομή των Βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων, που είχε οριστεί για τα τέλη Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
Η παρουσίαση των Βραβείων θα γίνει διαδικτυακά στις αρχές του επόμενου έτους.
20ό Διοικητικό Συμβούλιο (5 Μαΐου 2019)
Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος
Ιωσήφ Βεντούρας, αντιπρόεδρος
Αγγελική Στρατηγοπούλου, γενική γραμματέας
Μαρίζα Ντεκάστρο, ταμίας
Μαρία Κούρση, μέλος
Φαίδων Ταμβακάκης, μέλος
Έλενα Χουζούρη, μέλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου